Před 15 lety, 5. října 2008, oznámil šéf společnosti Olympik Holding Stanislav Adamec, že z kanceláře pražského hotelu Olympik, který společnosti patří, zmizel trezor s akciemi v nominální hodnotě zhruba 300 milionů korun. V trezoru byly i peníze v různých měnách. Policie již po deseti dnech obvinila z krádeže jedenadvacetiletého muže z Prahy. Následně policie obvinila i jeho komplice a zajistila ukradené akcie.

V prosinci 2009 soud poslal za krádež Přemysla Herclíka na 6,5 roku a Miroslava Šedivého na 5,5 roku do vězení. Z informací u soudu vyplynulo, že v trezoru byla finanční hotovost v různých měnách v celkové výši přesahující 750 000 korun a akcie různých společností v celkové nominální hodnotě takřka 300 milionů. Odvolací pražský vrchní soud ale rozsudek zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. Městský soud v Praze poté snížil tresty u Herclíka na šest let a u Šedivého na tři a půl roku vězení. Tresty poté potvrdil i Vrchní soud v Praze.

Zatímco u Šedivého se nepodařilo prokázat přímou účast na krádeži, Herclík po sobě nechal na místě činu otisky prstů a pachové stopy. Podle vyšetřovací verze posadil trezor na kolečkovou židli, přehodil přes něj deku a vyjel s ním nepozorovaně ven. Obhajoba neuspěla s argumentem, že trezor mohl ukrást kdokoliv, protože v objektu bylo možné volně se pohybovat a kancelář nebyla zabezpečená. Policie nenašla u Herclíka ukradené akcie, část jich ale měl doma Šedivý, který tvrdil, že je našel náhodou v křoví.

Fotogalerie
8 fotografií