Vraždu řidiče Ivan P. nijak nepopírá, u soudu se k ní přiznal s poměrně bizarní výmluvou. Ve své výpovědi totiž uvedl, že se bál, že je pronásledován, a proto se chtěl dostat do vězení, kde by byl v bezpečí. „Zničehonic jsem dostal strach, že mě chtějí zabít, tak jsem si řekl, že bude lepší být ve vězení. Nevím, kdo měl být ten, před kým jsem chtěl do bezpečí,“ uvedl mladík při výslechu. Zároveň se ale netajil ani tím, že měl v plánu zcizené auto rozebrat a prodat jej na náhradní díly.

Video
Video se připravuje ...

Záběry ze zadržení podezřelého z vraždy. (22. listopadu 2022) Policie České republiky

Soud se zabýval především Ivanovou příčetností. Zprvu totiž nebylo jasné, zda šestadvacetiletý cizinec netrpí nějakým duševním onemocněním. Nejen u soudu mladík působil zpomaleně, zmateně a i ve svém rodném jazyce se vyjadřoval roztržitě a místy nesouvisle. Z jeho výpovědi také vyplynulo, že si na svobodě liboval v nejrůznějších drogách. Soudnímu senátu dokonce vyjmenoval ty, které jsou podle něj dobré, a ty, které až tolik ne.

Bizarní vloupání

U soudu přišel v úterý na přetřes také Ivanův předchozí delikt, kdy se střechou vloupal do supermarketu v Lounech. Jako svědci v případu vypovídali i dva policisté, kteří jej přichytili při činu. Obyčejný zloděj by při této příležitosti pravděpodobně hledal v prodejně trezor, nebo hodnotnější věci, které by se daly odcizit. Místo toho ale Ivan P. vzal útokem regál s potravinami a ochutnal několik slazených nápojů.

Překvapení bylo hlavně, když jsme otevřeli masnu a našli jsme tam vzkazy v podobě srdíček, ve kterých bylo napsáno A + I. Bylo to tam všude po zemi vyskládané z láhví, na pultech, to bylo hodně neobvyklé,“ popsal policista Roland Frno, který Ivana v supermarketu zadržel. Ivan své jednání tehdy mimo jiné vysvětloval tím, že chtěl tímto způsobem vyznat lásku své vysněné dívce. Srdce vyskládané z různých sklenic pak ještě dozdobil kečupem a hořčicí.

Do obchodu se podle svědectví policistů dostal střechou a následně se pohyboval v půdních prostorách, přičemž se do prodejny opakovaně propadl stropem. „Bylo divné, že to nevzdal. Nejspíš se stalo, že se jednou propadl, vyškrábal se zpátky, načež za chvilku propadl znovu. Místo toho, aby se snažil ze střechy utéct, vydal se opačným směrem a znovu propadl do přilehlé masny, kde jsme ho objevili. Tam už se propadl takovým způsobem, že zdemoloval celý strop, když se snažil dostat zpět nahoru,“ líčil soudu policista.

Oba předvolaní policisté se shodli na tom, že Ivan P. při zadržení nepůsobil žádným zvláštním dojmem, nedělal žádné potíže, spolupracoval a ani nepůsobil, že by byl pod vlivem návykových látek.

Primitivní osobnost

Soudní znalkyně z oblasti psychologie a psychiatrie na obžalovaného vypracovaly posudek, ve kterém došly k závěru, že Ivan P. žádným duševním onemocněním netrpí. „U posuzovaného nebyly zjištěny žádné znaky psychického onemocnění v pravém slova smyslu, tedy psychóza. Osobnost má nemorbidně a anomálně strukturovanou, primitivní, simplexní. Aktuálně jsou u něj patrné rysy nezdrženlivosti, emoční oploštělosti, vyšší city nemá rozvinuty,“ uvedla soudní znalkyně Jindřiška Záhorská.

 V případě, že by soud Ivana P. shledal vinným, jeho motivace k činu je podle znalkyně zištná: „Eventuelní motivací ke spáchání trestného činu byl zisk automobilu. Posuzovaný byl v tíživé životní situaci, neměl prostředky na obživu, neměl žádné peníze, ani kde bydlet. K jeho získání byl zvolen prostředek anetického charakteru, který plně odpovídá osobnostním charakteristikám posuzovaného.“

Za brutální vraždu taxikáře v případě uznání viny hrozí Ivanovi P. trest v rozmezí 15-20 let za mřížemi. Státní zástupkyně navrhuje trest při horní hranici této sazby. Rozsudek soud vynese koncem října.

Fotogalerie
50 fotografií