Obžaloba Matěji O. klade za vinu, že dotyčnému pacientovi opakovaně v létě minulého roku vyhrožoval, že si jej vybral jako nejsnazší oběť a že ho chce zbít, aby se pak dostal z režimu C do režimu D, tedy do přísnějšího režimu léčby. Další výhružky měl směřovat ale i k ostatním pacientům a personálu léčebny. Opakovaně jim sděloval, že ví, že jednou půjde do vězení, ale že s sebou určitě někoho vezme, než se pak zasebevraždí. Podle obžaloby se ale neměl štítit ani výhružek znásilněním.

V jendom ze svých telefonátů s matkou dokonce měl žádat, aby mu do Bohnic poslala nůž ukrytý v plechovce. Před doktory měl podle obžaloby fantazírovat o tom, že jednou v životě někoho zabije a chlubit se, že by mu k tomu stačila jen pouhá propiska.

Neovládá vztek?

Obžalovaný Matěj ve své výpovědi ale uvedl, že ačkoliv jeho výhružky byly děsivé, nemyslel je vážně a mluvil z něj jen vztek. „V té době jsem měl velké potíže s ovládáním vzteku, což je projev mého onemocnění, a když jsem měl ,zatměno´, tak jsem říkal a psal věci, které bych za normálního stavu nikdy nevypustil z pusy. Může vám to potvrdit moje mamka, která byla nejčastější obětí mých zatmění,“ hájil se chlapec. Když svou matku po telefonu prosil o zaslání nože, taky to prý nemyslel vážně. „Přece si reálně nemyslíte, že bych si mohl myslet, že by mi i s tou nejmenší pravděpodobností mamka poslala do Bohnic nůž,“ řekl předsedovi soudního senátu.

„V Bohnicích mi vyhrožoval a plánoval mou vraždu. Říkal mi, že mě zbije, že jsem snadná oběť a že chce do režimu pro nespolupracující pacienty. Když jsem o tom řekl jinému spolupacientovi, řekl mi, že pokud to budu řešit, tak své jednání urychlí a uskuteční to hned zítra,“ vypověděl u soudu Jiří Š., kterému měl obžalovaný Matěj své výhružky adresovat nejčastěji. V jednom případě podle jeho slov došlo i na fyzický kontakt: „Nikdy mě přímo neudeřil, ale jednou jsme byli venku na zahradě a on se mě snažil chytit pod krkem. Vydával u toho takové divné zvuky, jakoby po tom toužil a užíval si to.

Jeho slova ale obžalovaný Matěj jednoznačně popřel. „Půlka věcí, co řekl, jsou prostě kraviny, já jsem mu nikdy neublížil a na tom oddělení nebylo možné, aby byl člověk sám. Já jsem byl buď venku, nebo jsem měl návštěvy a neměl jsem na to čas,“ uvedl k výpovědi pacienta, kterému měl vyhrožovat.

Matěj O. do Bohnické léčebny nastoupil v 18 letech kvůli sklonům k sadismu. Podle slov jeho matky byl vždy tak trochu problémové dítě. „Matěj měl být to dítě, které mělo být jedináček,“ doslova řekla ve své výpovědi. „Má sestru, která má samé jedničky, možná měl pocit, že na sebe musí upozorňovat,“ uvedla na konto obžalovaného Matěje jeho matka. Její syn měl mít problémy se vztekem a tropil různé potíže, jako když mu například zabavila počítač a on kvůli tomu odmítal týden chodit do školy. Zmínila také incident, kdy z ničeho nic odjel do vzdáleného Zlína, kde se opil a vrátil se zpět se zlomenou čelistí.

Soud bude pokračovat výslechem dalších svědků a předkládáním dalších listinných důkazů. Za zvlášť závažný zločin vraždy ve stádiu přípravy mladíkovi hrozí trest v rozmezí deseti až osmnácti let za mřížemi. 

Fotogalerie
6 fotografií