K podezřelému nálezu došlo konkrétně v ulici Sedlářova v Praze 18. „Byl nahlášen nález podezřelého předmětu. Proto byla zahájena evakuace a na místo míří pyrotechnik, který předmět ohledá,“ sdělila Blesku policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Později odpoledne bylo potvrzeno, že šlo o letecku pumu. 

Situaci nepodceňují ani pražští hasiči. „Asistujeme Policii ČR u nálezu podezřelého předmětu v ulici Sedlářova. Ze stavby bylo preventivně evakuováno 85 osob,” sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy Daniel Fík prostřednictvím twitterového účtu.

Jde o bombu z války

Je jasné, že se jedná o starou leteckou pumu. Když 25. března 1945 provedli spojenci nálet na Prahu – bomby padaly nejvíce na střechy vysočanských domů, ale také nad Libní i nad oblastí Letňan a Kbel.

Právě tam bylo údajně napočítáno nejvíce škod. O život tragicky přišlo 137 mužů a žen, jak upomíná pomník v Mladoboleslavské ulici. A „28 letadel bylo na ploše letiště poškozeno,“ uvedl v knize Protektorátní průvodce Prahou badatel a ředitel nakladatelství Academia Jiří Padevět.

Fotogalerie
6 fotografií