Městský soud v Praze v úterý vynesl rozsudek v případu Jiřího F., který se podle obžaloby pokusil zabít Martina P. uvnitř jedoucího metra. Za pokus o vraždu a výtržnictví mu soud uložil úhrnný trest ve výši jedenácti let za mřížemi. K potyčce mělo dojít v lednu minulého roku v soupravě metra jedoucí mezi Letňany a Střížkovem. Fyzickému násilí mělo předcházet několik sprostých nadávek, které si vyměňovali oba aktéři. Svědci se shodli na tom, že do té doby rozhádaným mužům nevěnovali větší pozornost, jejich pozornost upoutal až nůž, který vytasil obžalovaný Jiří F.

„Pan obžalovaný začal do poškozeného strkat, křičet na něj a najednou jsem viděl, jak drží v ruce kudlu. Pak už jsem jen viděl, jak ho vyhazuje z metra,“ řekl svědek Petr K. Podobně incident popsal i Lukáš V.: „Měl jsem sluchátka, ale slyšel jsem, že došlo k nějaké potyčce. Po chvíli jsem si všiml, že jeden z pánů má v ruce nůž, neviděl jsem, že by bodal, ale měl ho v ruce. Utkvělo mi v paměti, že ten nůž držel ostřím do stropu. Držel ho pevně, nebyl to úplně malý nůž, jestli si dobře vzpomínám, byl to motýlek.“

Poškozeného vyhodil z metra i s věcmi

Jiří F. se u soudu hájil tím, že nůž vytáhl v sebeobraně a v žádném případě neměl v úmyslu poškozeného Martina P. usmrtit, prý jej chtěl jen postrašit. Poškozený podle něj měl použít násilí jako první. Soudní znalec však namítl, že způsobená poranění nemohla vzniknout způsobem, kterým je Jiří F. popsal. Poškozený od něj utržil celkem sedm bodných ran, přičemž největší byla na břiše a rozsáhle krvácela, bez včas přivolané pomoci by poškozeného mohla vážně ohrozit na životě. Poškozeného pak Jiří F. vyhodil ve stanici Střížkov z metra i s věcmi a cestoval dál do stanice Ládví, kde jej zadržela policie.

Státní zástupkyně ve své závěrečné řeči uvedla, že žádný z provedených důkazů ji nepřesvědčil o tom, že by byl Jiří F. nevinný. „Pan obžalovaný bodl sedmkrát pana poškozeného, a to do různých částí těla, do hlavy, do paže, do hrudníku a následně do břicha. Tvrzení pana obžalovaného, že toto se stalo náhodou a že neví, jak bodal, je dle mého názoru za hranicí uvěřitelnosti,“ pronesla Barbora Kvášová ve své závěrečné řeči. Podotkla také, že ze strany Jiřího F. nevnímá žádné polehčující okolnosti ani projevenou lítost.

Lítost Jiří F. nakonec ve své závěrečné řeči projevil: „Ráno 14. ledna jsem se probral a jel si pro nějaké věci do práce a bohužel jsem skončil tady. Žádný úmysl tam nebyl, byla to jen reakce na to, co se v tu chvíli stalo. Nevěděl jsem, jak reagovat, mrzí mě to a udělal bych cokoliv, abych to mohl napravit," nechal se slyšet. Avšak nezapomněl dodat, že poškozený měl být opilý, a proto z něj měl strach.

„Svědci se shodli na tom, že dominantnějším účastníkem konfliktu byl obžalovaný. Pokud jde o obhajobu obžalovaného, který tvrdí, že se pouze bránil útokům ze strany poškozeného, tuto skutkovou verzi popírá nejen poškozený, ale nepotvrdil ji ani žádný další z provedených důkazů,“ odůvodnil rozsudek předseda soudního senátu Tome Frankič.

Jiří F. se proti rozsudku na místě odvolal. Za pokus o vraždu a výtržnictví mu hrozil trest v rozpětí od deseti do osmnácti let za mřížemi.

Fotogalerie
11 fotografií