Pražský městský soud v pondělí rozhodl, že Magdalena Š. zůstane dál ve vazbě. „Tak jako byla do nynějška, z důvodu paragrafu 67 písmeno a) trestního řádu, to znamená z důvodu vazby útěkové,“ potvrdila Blesku státní zástupkyně Jana Murínová. „Paní obžalovaná nevypovídala, takže její stanovisko není zřejmé. Vzdala se práva stížnosti a přijala to rozhodnutí. Obhajoba samozřejmě navrhovala propuštění s tím, že je možno vazbu zajistit jinými instituty, ale soud doznal, že nemá takovou jistotu, že má možnost vazbu nahradit, že by nebylo zmařeno jednání, které je naplánováno na září,“ dodala. 

Obhajoba podle Murínové nekonkretizovala, jaké zázemí má obžalovaná na svobodě, pouze se odkázali na to, co už je založeno ve spisu. „Má vzdělání, má nějaké finanční prostředky a i možnost bydlení, bližší informace neuváděli,“ uvedla Murínová s tím, že existuje možnost, že by obžalovaná mohla utéct. „Myslím si, že vazební důvody jsou dány. Má finanční prostředky, má možnost odcestovat a jakékoliv záruky, které by bylo možno přijmout, jsou podle mě nedostatečné s ohledem na tu trestní sazbu. Nezapomínejme, že začínáme na dvanácti letech odnětí svobody v případě uznání viny,“ řekla žalobkyně.

Magdalena Š. sedí ve vazbě od loňského října, kdy se společně s Irenou S. přišly samy udat na policii poté, co sprovodily ze světa samozvaného léčitele Richarda Š. Ten je podle nich měl sám poprosit, a dokonce nutit k tomu, aby mu nejprve podaly léky na utlumení bolesti a následně mu přeřízly tepny na rukou i stehnech. Léčitel z Kutné Hory měl ženám namluvit, že jeho tělo po smrti samo od sebe zmizí, na policii se vydaly, když se tak nestalo.

Irena S., která měla u vraždy jen asistovat a utvrzovat Magdalenu v tom, že má léčitele poslouchat, je na svobodě od 24. února. Doposud se zúčastnila téměř všech jednání a podle slov její dcery se pomalu, ale jistě vrací do normálního života. „Mamka už je naštěstí zase mamka, takže náš vztah se blíží tomu, jak dobrý jsme ho měly předtím. Samozřejmě je to poznamenané tím soudním procesem, a že nevíme, jak to dopadne. Ale je tam obrovský posun od toho, jak se mamka chovala před rokem, před dvěma, před třemi,“ uvedla dcera obžalované Ireny S. v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

Video
Video se připravuje ...

Magdalena Š. přichází k soudu. (6. června 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

Léčitel měl podle výpovědí svědků intenzivně pracovat na tom, aby své nejvěrnější stoupence zcela odříznul od jejich rodin a blízkých přátel. Což se mu v mnoha případech i podařilo. V sektě měl nezpochybnitelnou autoritu, své stoupence několikrát donutil podepsat slib krví, a v jednom případě dokonce přiměl jedoho z nich, aby si na důkaz věrnosti uříznul malíčky na obou chodidlech. 

Ženám za vraždu hrozí 12 až 20 let vězení. Pondělní vazební jednání neproběhlo na základě žádosti Magdaleny Š., nýbrž ze zákonné lhůty. Hlavní líčení bude pokračovat v září.

Fotogalerie
61 fotografií