„Na denním pořádku byly urážky nadávky a ponižování, nerozlišoval mezi manželkou a dětmi. Po všech požadoval disciplínu i kázeň a za neuposlechnutí dotčené fyzicky trestal koženým řemenem, prutem, či rákoskou. Pod jeho kontrolou byly také veškeré rodinné finance, jejichž poskytováním manželku i děti ponižoval. Rodina žila ve strachu z dalšího verbálního a fyzického napadání.,“ přečetla z obžaloby státní zástupkyně Margita Kralická. Manželku měl údajně oslovovat výhradně slovy „kráva“ a „můra“. Nevybíravě se údajně měl chovat i k jejím rodičům.

Obžaloba dále popisuje, že otec nechal svou rodinu naschvál žít v bytě, který nebyl zařízený, a jeho žena tak byla nucena vařit na jednom plynovém vařiči a prát prádlo měla jezdit do 300 kilometrů vzdálené Strážnice, odkud rodina pochází.

Obžalovaný Vojtěch všechna nařčení odmítá do posledního slova. „V obžalobě nevidím pravdivého téměř nic, podle tohoto popisu jsem se nepoznal a nepoznala mě ani vlastní matka. Necítím se vinen,“ uvedl úvodem své řeči obžalovaný Vojtěch Ch. Jeho výpověď následně zabrala více než pět hodin, přičemž trpělivě do detailu komentoval každou situaci, která je v obžalobě popsána. Ani v jednom případě přitom nepřipustil, že by se situace odehrály tak, jak je popisují ostatní členové rodiny.

Skutky popsané v obžalobě jsou podle něj buď zcela vyfabulované, nebo naprosto překroucené. Jako jeden z příkladů uvedl incident s páskem. Mezitím, co obžaloba tvrdí, že jím celou rodinu trestal, Richard u soudu vylíčil, že svou ženu páskem uhodil jen v jednom případě, kdy se mělo jednat o součást sexuálních hrátek. „Přišla s tím manželka, přišla nahá z koupelny s páskem, řekla, jestli dneska nechceme sado maso, a pleskla mě řemenem. Já jsem jí ho vyškubl, pleskl jsem ji zpátky a pokračovali jsme normálně, jak se to dělá,“ uvedl obžalovaný Vojtěch.

„Nepovedený projekt“

Ponižování ostatních členů rodiny, stejně jako další nařčení, Vojtěch rezolutně odmítá. Připouští, že v rodině občas došlo k nějakým tělesným trestům, podle jeho slov je však měla vykonávat jeho žena, a to velmi mírným způsobem. Zásadně také odmítá, že by na rodinu jakýmkoliv způsobem vytvářel ekonomický nátlak. „Pod mojí kontrolou byly maximálně moje vlastní příjmy, měli jsme to tak rozdělené, já se starám o příjmy, žena o výdaje. Nikde se už nepíše, že má žena získala prestižní licenci finančního makléře, měla spoustu nabídek skvělé práce. Moje příjmy ale byly takové, že nás nic nenutilo, aby žena šla do práce,“ vysvětlil obžalovaný Vojtěch.

Manželé jsou rozvedeni od roku 2012. Vojtěch Ch., stavební inženýr, si závěrem svého výslechu posteskl, že rodina je jeho jediným nepovedeným projektem v životě. Za týrání osoby žijící ve společném obydlí a za týrání svěřených osob mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí pěti až dvanácti let. Rodina po otci také požaduje odškodné v součtu přes 6,5 milionu. Blesk se na obžalovaného Vojtěcha Ch. obrátil s dotazem, jak si svědectví své rodiny vysvětluje. Ten jen velmi stručně odpověděl, že: „Trestní oznámení bylo podáno v době, kdy vrcholilo řízení o vypořádání majetku, které se velmi vleklo.“

Soud bude pokračovat výslechem členů rodiny a soudních znalců.

Fotogalerie
5 fotografií