Sociálními sítěmi se v neděli 14. května večer prohnalo šokující video z Modřan, na kterém černovlasý chlapec klečí na zemi.  U něj stojí další a drží mu u hlavy pistoli! „Jaký pardon, vole? Snad promiňte!“ křičí na něj, načež se s hecováním přidá i hlas člověka, který video natáčí. „Promiňte,“ opakuje několikrát chlapec a dívá se přitom na kluka s pistolí. Hned potom dostane kopanec do zad od dalšího stojícího mladíka, který ho vzápětí chytne do kravaty. 

Video
Video se připravuje ...

Po internetu kolovalo video z pražských Modřan, na němž chlapec drží jinému u hlavy pistoli. Internet

Stejně jako zbytek internetu si videa na sociálních sítích všimlo také vedení Prahy 12. „Následující den odbor sociálních věcí upozornil Policii ČR a proběhl kontakt s rodinou. Situace se řeší,“ sděluje Blesku Petra Svobodová, tisková mluvčí Prahy 12. Městská část se snaží policii s vyšetřováním maximálně pomoci. Do problému se podle tiskové mluvčí vložili také pracovníci odboru sociálních věcí, kteří podnikli kroky v souladu se zákony, včetně spolupráce s orgány činnými v trestním řízení.

„Dále jsme požádali městskou policii o zvýšený dohled na území Prahy 12,“ vysvětluje Petra Svobodová. Pokud si kolemjdoucí všimnou jakýchkoliv násilností mezi dětmi a teenagery, prosí radnice, aby ihned vytočili číslo 158 Policie ČR nebo číslo 156 městské policie.

„Jaké krutosti jsou děti schopné!“

Podle policejních informací je pistole na prvním videu pouze dětskou hračkou. To ale neubírá nic na násilnosti, se kterou mladík ve videu se zbraní mává. „Již několik dnů se kriminalisté zabývají celkem čtyřmi případy, kdy se na sociálních sítích šíří videa, v nichž na sebe fyzicky útočí několik teenagerů,“ uvádí Jan Daněk, tiskový mluvčí PČR.

Videí ale existuje více. Na jednom z nich si „kápa“ s „bouchačkou“ vyhmátne skupinka mladých lidí. Najde ho na tramvajové zastávce s telefonem u ucha. „Proč míříš pistolí na malý děti?“ je slyšet mladíky, načež chlapce s telefonem povalí na zem. Ten začne křičet a brečet. 

Násilí plodí další násilí. Agresivita se v Modřanech vymkla kontrole, mladík z prvního videa byl podle videí napaden ještě třikrát. Jednou na pěšině v lese, podruhé na ulici, kde si musel kleknout a omluvit se. „Klekni si. A k*rva omluv se. Přímo mně do ksichtu a jemu, vole!“ rozkazuje na druhém videu dlouhán s tmavými vlasy. Další lidé v partě ho podporují. Tím ale video nekončí. „M*dko zas*aná,“ nadává dlouhán a posílá „klukovi s pistolí“ ránu na bradu. Naposledy čelí útoku na louce, kde do něho tluče a kope kluk v černém tričku.

Internetem se šíří ale i další nenásilná videa. Ne jednom z nich „kluk s pistolí“ mává dlouhým nožem a nabíjí zbraň. Existuje ale i omluvné video. Mladík na něm má černou mikinu a svého činu lituje. „Moc se omlouvám, jsem debil, že jsem to udělal. Promiň tomu klukovi, co jsem mu udělal,“ říká zasmušilým hlasem. 

Válka dětských gangů?

„Totožnost všech aktérů již známe a jsou mezi nimi jak mladiství, tak děti,“ informuje Jan Daněk. Padla podezření z trestných činů vydírání a výtržnictví. Kriminalisté navíc zjistili, že někteří další teenageři plánují pomstu. A to jak napadeným, tak agresorům. „Proto upozorňujeme, že celou situaci bedlivě sledujeme a jakoukoliv snahu o vendetu budeme okamžitě řešit,“ dodává Jan Daněk.

Dlouhodobý problém

Radnice se snaží agresivitu mezi mladými lidmi potírat. „MČ Praha 12 si již delší dobu uvědomuje problematiku agresivity u dětí a mládeže, proto ve spolupráci s odborníky, ale i jinými městskými částmi, letos učinila následující kroky...,“ informuje Petra Svobodová. 

  •  28. března proběhlo mezioborové setkání mezi odborníky z radnice Prahy 4, 11, 12 a zástupci magistrátu, jehož výstupem bylo vytvoření informačních materiálů pro rodiče, děti a pedagogy + průběžný monitoring terénu ve spolupráci s terénními programy NNO. 
  • Na pravidelném setkání školních metodiků prevence byla problematika také řešena a jednotlivé školy se učily, jak s danou problematikou pracovat.
  • MČ zajistila vzdělávací kurz pro pedagogy Varovné signály radikalizace a inklinace k extrémnímu násilí u dětí a mládeže, který se bude na jednotlivých školách realizovat ve školním roce 2023/2024.

„MČ Praha 12,  odbor sociálních věcí, navázal užší spolupráci jak s PČR, tak MP hl. m. Prahy ohledně předávání informací, možností zvýšení dohledové služby na inkriminovaných místech a podobně,“ dodává tisková mluvčí.

Leták pro děti
Autor: MČ Praha 11; MČ Praha 12; MČ Praha 4; Magistrát hl. m. Prahy

Prevence je nejlepší lék

Radnice Prahy 12 se již mnoho let snaží šířit prevenci rizikového chování na všech mateřských i základních školách. „Školní metodici prevence MŠ a ZŠ se pravidelně scházejí na informativních metodických a vzdělávacích schůzkách ve spolupráci s metodikem z pedagogicko-psychologické poradny a odboru sociálních věcí,“ říká Petra Svobodová. 

Na těchto jednáních podle tiskové mluvčí mimo jiné definují zakázky potřebné přímo na konkrétní škole, přičemž Praha 12 jejich potřeby finančně podporuje. „Zároveň jsme pořadatelem festivalu Antifetfest. Jedná se o soutěžní festival amatérských filmů s tematikou rizikového chování určený dětem a mládeži ze školských zařízení a nízkoprahových klubů pro děti a mládež,“ doplňuje tisková mluvčí. 

Fotogalerie
20 fotografií