Irena S., která je na rozdíl od Magdaleny Š. stíhaná na svobodě, dorazila k soudu krátce před devátou v doprovodu své obhájkyně. Na sobě měla černé šaty po kolena a černé baleríny, podle redaktora Blesk.cz působila o poznání uvolněněji než při úvodním jednání, kdy byla viditelně v křeči, plakala a upřeně zírala do stolu.

Video
Video se připravuje ...

Zubařka Magdalena Š. přichází k soudu. (4. května 2023) Daniel Šesták

Zhruba 15 minut po deváté pak eskorta přivedla k jednání také druhou z obžalovaných Magdalenu Š., jež je ve vazbě. Ta na sobě měla rudé šaty po kolena, černé sako a lodičky tělové barvy. I ona podle redaktora Blesk.cz působila uvolněněji, mělavýrazný make-up a zmizely i kruhy pod očima.

K soudu dorazila zhruba dvacítka novinářů a z řad veřejnosti také dvě ženy, které se jednání účastnily už minule. Jedna z nich, jež při posledním jednání u soudu vykřikovala a plakala, načež ji soudkyně nechala vyvést, je blízkou známou Magdaleny Š. Ženy s sebou vzaly transparent s velkým červeným nápisem „Milost pro Magdalenu a Inku“. „Byla vystavena domácímu násilí, teroru a všemu možnému. Nesplnila nic jiného než jeho (Richardův, pozn. red.) rozkaz, bylo to jeho poslední přání a on si to skutečně přál. Dovedete si představit, co by se stalo, kdyby neposlechnula?“ vysvětlila pro Blesk.cz jedna z žen, proč je podle ní Magdalenino jednání ospravedlnitelné.

Soud začal přehráváním výpovědi Ireny S. z listopadu loňského roku. V ní uvedla, že se kvůli zdravotním problémům začala v 90. letech zajímat o alternativní léčení, přičemž narazila na Richarda Š. jakožto léčitele. Ten jí objevil údajnou rakovinu slinivky a pomáhal jí s léčbou pomocí „energie“. „Denně pomáhal dlouhé hodiny. Ze začátku chodili jednotlivci a od určité doby chodily i skupinky. To fungovalo tak, že působil na jednoho stojícího a ostatní se drželi za ruce. Ta energie asi tak nějak musela téct. Celkově takhle pomáhal asi sto lidem. Byli lidé, kteří s ním byli více ve spojení, a někteří vůbec. Těch bližších mohlo být zhruba dvacet až třicet,“ uvedla žena s tím, že Richardovi důvěřovala a pomáhala mu v běžných věcech.

„Peníze byly dobrovolné, kdo chtěl, mu mohl dát, nebylo to určené. Já jsem mu v průběhu let poslala zhruba jednotky milionů. S penězi nic moc nedělal, prostě je měl na účtu,“ uvedla žena, která mu v průběhu let poslala zhruba 27 milionů, jež získala z restitucí.

O Richardově smrti řekla, že záchranku nezavolala proto, že nevěděla, co se stalo. „V ten moment jsem toho zkrátka nebyla schopná. Prostě jsme tam seděly (s Magdalenou, pozn. red.) a čuměly, byla to apatie a zoufalství. Magda ležela vedle něj a tak napůl usínala, byla velmi vyčerpaná, měla za sebou velmi náročné období v práci. Seděly jsme tam, nějak jsme si povídaly a ona občas zaklimbala,“ uvedla. Nato si vzala slovo státní zástupkyně: „Nikdy jsem se nesetkala s tím, že by v místě vraždy bylo takhle uklizeno. Jak to?“ ptala se Ireny. „Mám to tak nastavené. Mám ráda čistotu a to, když je uklizeno. Myslím, že ta čistota byla součástí kultivace, toho zlepšování se,“ uvedla.

O uštípnutých malíčcích i osudném dni

Následně zazněla také další Irenina výpověď, tentokrát z února letošního roku, v níž si už údajně byla vědoma manipulace, které byla vystavena. Uvedla, že Richard se považoval za boha či Ježíše, Leonarda da Vinciho či kata Mydláře. „Okolo Richarda jsme se pohybovaly čtyři ženy: Tereza, já, Magda a Lucie. Tři ženy pomáhaly se servisem a úklidem. Magda mi naznačila, že Jiří a Arnošt (další členové sekty, pozn. red.) dostali pokyn uštípnout si malíčky. Mělo to být kvůli tomu, že i oni se snažili léčit, ale ve skutečnosti léčil Richard za ně, měl to být trest za to, že se s ním srovnávají,“ uvedla.

Proč chtěl Richard odejít z tohoto světa? „Říkal, že chce odejít za svou rodinou, protože je zde spousta špíny a hnusu. Jeho pravým důvodem k odchodu byl strach z toho, že se vše dostane na povrch. Dva muže jednou vyhnal do lesa, že tam mají jet pracovat na svém rozvoji, Arnošt (další člen sekty, pozn. red.) je měl jezdit kontrolovat. Měli tam být nazí a také skutečně byli. Policie se jej měla dotazovat na sebevraždu jednoho z členů sekty, který měl v dětství zneužívat svou dceru, to začal chápat, že se blíží problémy,“ uvedla Irena.

Co se přesně stalo v osudný den, tedy 4. října 2022? „Každé pondělí dopadlo tak, že kolem 21. hodiny jezdil Richard s Magdou do ordinace, kde mu dávala vitamin C. Tentokrát mi pak volala Magda kolem 22. hodiny, že mám všeho nechat a že musíme jet do Prahy. Říkal, že všechno hrozně spěchá, že vše musí být hotové před druhou ráno. O tom, jak chtěl odejít, jsem moc nevěděla, domlouval se na tom Richard s Magdou, já o tom nic nechtěla vědět. Říkal nám, že po jeho skonu musíme počkat, že je to, co je, a že jeho tělo odvedou kolegové (tak prý muž říkal virtuálním bytostem, které mu údajně pomáhaly, pozn. red.). Richard s Magdou se pořád hádali a křičeli na sebe, ona chtěla domů a on ji přesvědčoval, že vše musí stihnout do dvou, kdy má s kolegy domluvený čas,“ popsala žena.

Státní zástupkyně následně namítla, že Ireně Magda v ten večer poslala zprávu ve znění „Prosím, nedělejte to“, načež jí Irena třikrát volala. „Myslím, že kdybychom ho neposlechly, donutil by nás násilím. Snažily jsme se mu nabízet, že můžeme bydlet ve třech společně a odříznout se od lidí, kteří mu chtěli ublížit. V srpnu 2022 mi poprvé řekl mezi řečí, že by byl rád, kdybych Magdu při tom podržela,“ uvedla Irena.

Promluvil syn zavražděného

Následně promluvil také syn zavražděného Richarda, Richard ml. (28). Uvedl, že svého otce 16 let neviděl a nic o něm neví. „V jeden moment mě odstřihnul, neodepisoval mi. O jeho léčení vím úplně minimálně, mělo to být nějaké vnitřní léčení, slyšel jsem to od známých. O členství v nějaké skupině jsem se dozvěděl až teď,“ řekl. Matka prý o otci moc nemluvila, až teď v poslední době mu sdělila, že ji nutil dělat tisíc sed-lehů, pokud to nesplnila, dva týdny s ní nemluvil. Magdalenu ani Irenu prý Richard ml. nezná. „Otec jednou psal dědovi, že až chcípne, přijde se mu vymočit na hrob. Nevěděl jsem, jak si to mám vyložit, nechápal jsem, proč něco takového píše svému otci. Dědeček z toho byl v šoku,“ dodal mladík.

Výpověď Irenina syna

Následně soudkyně vyslechla děti obžalované Ireny, syna a dceru. Obhajoba žádala, aby byly vyslechnuty s vyloučením veřejnosti, aby nebyly s případem spojovány, to však soudkyně Daniela Sarah Sotolářová odmítla. Irenin syn (40) popsal, že měli s maminkou krásné dětství, věnovala se jim a podporovala je, když se ale setkala s Richardem, začala se měnit a rodině to přišlo divné. Popsal, jak se postupně od rodiny odpoutávala, přerušovala styky a snažila se je rozeštvat. „Ty věci gradovaly, až jednoho dne zazvonil telefon, přijela, vyčetla nám jak jsme zlí, jak se k ní chováme špatně a že jí máme vrátit vše, co jsme od ní kdy dostali, že si to nezasloužíme a že to máme vrátit. To už bylo velmi divné, sešli jsme se kvůli tomu s rodinou. Domluvili jsme se, že to neuděláme a tak přišel návrh na vydědění. To jsme přijali. Netušili jsme, co se děje,“ uvedl ve své výpovědi.

V říjnu loňského roku se pak dozvěděl, že jeho matka skončila ve vazbě kvůli vraždě. Nejprve prý s rodinou nechtěla mluvit, později se ale změnila. „Začala vypadat lépe, jako by vystupovala z mlhy, takové emoce jsem od ní 16 let neviděl,“ nechal se slyšet. Irena po celou dobu jeho výpovědi plakala a tiskla ruku své advokátce, která seděla vedle ní. I ona stěží zadržovala slzy. Na otázku jednoho z obhájců, zda jej maminka miluje, odpověděl Irenin syn, že doufá, přičemž se své matce podíval do očí. Ta jeho slova stvrdila kývnutím a úsměvem. Její dcera pak o matčině postupné proměně vypovídala obdobně. 

Soud skončil kolem čtvrté odpoledne, pokračovat bude 15. května, kdy by měly promluvit další členky sekty, jež s Richardem nějaký čas žily.

Jak se celý čin odehrál?

Podle státní zástupkyně Jany Murínové samozvaný léčitel Richard Š. loni 4. října v bytě v pražských Hájích dobrovolně spolkl lék, který obstarala zubařka Magdalena a který měl zklidňující a hypnotické účinky. Zubařka ho poté v přítomnosti Ireny S. řízla skalpelem do třísla a na zápěstí a vpíchla mu celkové anestetikum. Právě na akutní otravu touto látkou muž zemřel. Obě vysokoškolsky vzdělané ženy po činu čekaly, až mužovo tělo samo zmizí, protože jim to před svým skonem sliboval, uvedla obžaloba. Když tělo nezmizelo, ženy se společně obrátily na policii.

Video
Video se připravuje ...

Kutnohorská zubařka Magdalena Š. stanula před soudem kvůli podezření z vraždy (4. duben 2023). Daniel Šesták

Ženám hrozí za vraždu 12 až 20 let vězení. Murínová bude pro Magdalenu Š. žádat trest v dolní polovině sazby, tedy mezi 12 a 16 lety, pro Irenu S. pak trest při samé spodní hranici trestní sazby. Polehčujícími okolnostmi jsou manipulativní jednání poškozeného a manipulování s obviněnými, jehož podrobný popis poskytla Magdalena policistům. Její obhájce Martin Bugaj usiluje o to, aby byl čin překvalifikován na zabití. Muž ji podle něj dlouhodobě psychicky i fyzicky deptal a manipuloval s ní „na pomezí náboženství a psychoterapie“. 

Fotogalerie
57 fotografií