„Pokud něco takového o sobě tvrdil, nejde o nic unikátního či šokujícího. Existuje pojem tekuté náboženství, kdy si z nějaké náboženské tradice vezmeme něco, z dalšího náboženství něco dalšího a vzniká takovýto koktejl,” popsal Blesku docent Václavík.

Lenin i Ježíš

Dnes je všechno rychlejší a možná na první pohled pružnější, takže se člověk může deklarovat za převtělence Ježíše i da Vinciho. Z praxe znám dokonce i případ, kdy vedoucí náboženského hnutí o sobě tvrdil, že je převtělenec Ježíše Krista i Lenina zároveň,“ dodal. Určit, zda se v případě skupiny okolo léčitele Richarda Š. jednalo opravdu o sektu, prý zatím nejde.

Podle nejčastější sociologické definice je sekta malá náboženská skupina, u které členství vzniká dobrovolným rozhodnutím a která nemá ještě jasně vybudovanou hierarchickou strukturu, o čemž nemáme dostatek informací. Nevím, do jaké míry jsou pravdivé výpovědi u soudu, ale spíše se zdá, že šlo o velmi neorganizovanou skupinu příznivců či klientů toho muže, přičemž mezi klienty či spíše klientkami a tím léčitelem vznikla velmi specifická a intimní vazba,“ dodává Václavík.

Pozadí případu

Šokující případ vraždy od středy rozplétá pražský Městský soud. Podle obžaloby měly dvě ženy, zubařka Magdalena Š. (32) a její známá, pedagožka Irena S. (65) loni v říjnu zavraždit Richarda Š.

K úmrtí mělo dojít podivným způsobem - podle tvrzení obou žen navíc na jeho vlastní přání. Ženám měl před smrtí slíbit, že jeho tělo po skonu zmizí.Což se logicky nestalo. Proto ženy samy došly na policii, kde celý incident popsaly. Obě ženy u soudu vypověděly, že Richard Š. byl zručný manipulátor, léčitel, šarlatán a vůdce sekty, který ovládal druhé.

Obžalovaná Irena S. policii popsala, jak neskutečně manipuloval s lidmi. „Dvěma mužům za trest nařídil, aby si odstranili části malíčků na nohách,“ líčila podle protokolu. „Musela jsem pak jít k němu do bytu, abych zkontrolovala, že to udělal, a přinesla článek prstu Richardovi,“ vypověděla například Magdalena Š.

Video
Video se připravuje ...

Kutnohorská zubařka Magdalena Š. stanula před soudem kvůli podezření z vraždy. (4. duben 2023) Daniel Šesták

Fotogalerie
33 fotografií