Muže cizí příslušnosti, který pouštěl do oběhu falešná eura, se podařilo zadržet pražským kriminalistům v uplynulých dnech. Podvodník brouzdal po internetu a na bazarech si vytipoval prodejce elektroniky, zejména mobilních telefonů, počítačů nebo elektronických cigaret. Těm pak za zboží platil falešnými bankovkami v hodnotě 50 a 100 eur. 

Video
Video se připravuje ...

Falešnou bankovku eura od té pravé lze poznat podle toho, že spodní tzv. nehází u číslice hodnoty duhovku. David Malík

Že se jedná o padělané bankovky, si žádný z podvedených při prodeji nevšiml. Prodejci to zjistili, když už bylo pozdě. „Zadržený jednadvacetiletý muž je stíhaný pro trestné činy padělání a pozměnění peněz a podvod, za což mu v případě odsouzení hrozí až osm let vězení,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. 

Nejste mezi oběťmi?

Policie hledá další poškozené, kteří muži naletěli. Dosud byly zjištěny minimálně tři případy podvodu, kriminalisté se domnívají, že obchodů s falešnými bankovkami mohly být desítky. Pokud jste v minulosti prodávali elektroniku přes internet a dostali zaplaceno v eurech, měli byste je zkontrolovat. Zjistíte-li, že jsou bankovky falešné, volejte linku 158.

Muž si podle Michala Ihnáta, jenž je vedoucím VIII. Oddělení odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství Policie ČR své potenciální „zákazníky” sháněl přes Facebook. „Po každém případu měnil svoje přezdívky. Komunikoval špatně česky nebo anglicky, pokaždé za sebou stopy zametal,” uvedl pro Blesk.

Rozpoznat, která bankovka je pravá a která falešná, je konkrétně v těchto platidlech problematické. Podle Ihnáta se jednalo o zdařilé a špatně rozpoznatelné padělky. „Obsahovaly většinu základních ochranných prvků, vodoznak, ochranný proužek atd. Ale jeden prvek je nenapodobitelný, na kterém bychom při dobrých světelných podmínkách mohli rozpoznat, že s bankovkou není něco v pořádku,“ sdělil Blesku.

Falešnou bankovku eura od té pravé lze poznat podle toho, že spodní tzv. nehází u číslice hodnoty duhovku.
Autor: David Malík

Tím je vytištěná číselná hodnota bankovky v levém dolním rohu. Na rozdíl od originálu, kopie nehází duhovku při změně polohy. Všechny padělky podle něho pochází ze zahraničních dílen.

Omyl může mrzet!

Je třeba se mít opravdu na pozoru! Problémy se zákonem může totiž mít i ten, který falešné bankovky, byť nevědomky, pustí do oběhu. Například placení oněmi padělanými eury v zahraničí může člověka dostat do pořádného maléru. „V některých zemích může být takové placení falešnými penězi i trestné a může hrozit i vězení,“ varuje Daněk. 

Fotogalerie
14 fotografií