Osmašedesátiletý Dvořák pracoval dříve jako letecký technik v Aero Vodochody. V roce 2015 mu zde byl ukončen pracovní poměr a od té doby se podle vyjádření státní zástupkyně městského soudu Pánkové připravoval na pomstu. Městský soud ho v září nepravomocně uznal vinným z vraždy, pokusu o další vraždu, pokusu o těžké ublížení na zdraví, z nedovoleného ozbrojování a z poškození cizí věci a odsoudil ho k doživotnímu trestu ve věznici s ostrahou.

Předseda senátu pražského městského soudu Kamil Kydalka při odůvodnění verdiktu na účet obžalovaného v září pronesl: „Něco tak otřesného a nechutného za tu spoustu, za těch pětadvacet let, co jsem v justici, jsem nikdy nezažil. Ta pohnutka, ten motiv, je něco tak zavrženíhodného, nejsem schopen se s tím srovnat, že takto někdo může jednat, že se tak může chovat. Ve prospěch obžalovaného nesvědčí vůbec nic, žádné polehčující okolnosti jsme neshledali.“

Odvolání soud zamítl

Dvořák se odvolal k vrchnímu soudu, protože podle obhajoby nebyl dostatečně prozkoumán jeho psychický stav. Dvořák chtěl navíc docílit toho, aby se jeho případ vrátil zpět k pražskému městskému soudu. „Městský soud zcela úmyslně, drze a hrubě porušil zákon tím, že odmítl navzdory návrhům obžalovaného předvolat důležité svědky. Nevyslechl ani jednu z přeživších, tudíž nemohly být objasněny mé motivy,“ sdělil soudu povýšeně Dvořák.

Odvolací soud však jeho námitky nepřesvědčily. „Nic nenasvědčuje tomu, že by byl obžalovaný ve stavu nepříčetnosti. Naopak zlo, které páchal, jednoznačně vyvěrá z jeho povahových rysů. Obžalovaného k páchání trestné činnosti jednoznačně vedla pomstychtivost,“ řekl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

Plánovaná msta

Dvořák byl v roce 2015 propuštěn z Aero Vodochody, následně mu nebyla přiznaná podpora v nezaměstnanosti a později dostal i výpověď z bytu, který si pronajímal. Od té doby podle znalců plánoval pomstu. V červnu minulého roku nejdříve napadl svoji exkolegyni a vylil na ni kyselinu sírovou. Žena se naštěstí stihla otočit, i tak musela strávit několik týdnů v nemocnici a s následky se potýká dodnes.

„Od pasu dolů má popáleniny. Naštěstí měla sako přes šaty, takže to odneslo hlavně to sako, kdyby ho neměla, schytala by to i na ramenou a rukou. Doteď má jizvy a chodí na léčení laserem, lepší se to, sice pomalu, ale asi je to lepší,“ řekl v září u soudu manžel poškozené.

Tři dny po útoku na exkolegyni se Dvořák vypravil mstít na úřad práce úřednici, která mu v roce 2016 nepřiznala podporu v nezaměstnanosti a následně ho vyřadila ze seznamu uchazečů o práci. Dvořák se do budovy úřadu dostal lstí, kdy předstíral, že je známý úřednice a chce ji překvapit. Když mu otevřela dveře kanceláře, matku dvou dětí střelil do břicha. Záchranáři zajistili dýchací cesty, pokračovali v resuscitaci, kterou prováděli i laici před naším příjezdem,“ řekla tehdy mluvčí záchranky Jana Poštová. Podle znalců z oboru soudní patologie však zranění byla neslučitelná se životem. Žena tak do pár hodin zemřela.

Dvořák se mstil i ženě, která mu pronajímala byt. Po té, co dostal výpověď z práce, přestal Dvořák platit nájem, majitelka ho proto nechala soudně vystěhovat. „Obžalovaný předpokládal, že si majitelka půjde zkontrolovat škody, které v bytě způsobil, proto zkonstruoval nástražné střelné zařízení a umístil ho tak, že osobě, která vejde do bytu a bude vysoká jako majitelka, bude mířit do oblasti krku a hlavy,“ sdělila při projednávání případu státní zástupkyně. Dvořák navíc byt kompletně zdemoloval a pomaloval ho hákovými kříži.

Fotogalerie
49 fotografií