Prostituce, podvody, krádeže, vraždy. Není toho málo, čeho se na svobodě rodačka z Děčína dopustila. První vraždu uskutečnila, když jí bylo pouhých 16 let! Po odpykání trestu se nechala svést znovu na scestí, kdy jako prostitutka v 90. letech 20. století uspávala své klienty hypnotiky – odtud pramení její přezdívka „Uspávačka“. Jednoho klienta se jí bohužel podařilo uspat na dobro, hypnotika v kombinaci s alkoholem ho totiž zabily.

Dalších dvou otřesných mordů se dopustila v roce 2003 v Praze. Seniora (†83) okradla o starožitné obrazy. Předtím jej zavraždila několika ranami kuchyňského sekáčku. Pár měsíců nato ubodala další oběť. Muži (†31) v těle policisté našli 38 stop po vniknutí nože těla. Na základě podobností obou případů i výpovědí svědků vytvořili policisté identikit, skrz který vražedkyni hledali. Zaměřovali se především na bary.

Hledání po barech

„Vzpomínám si, že jsme asi týden prolézali všichni z týmu noční bary po Praze, zejména v centru na Praze 1, Praha 2, 3 a 10, a hledali ženu podle identikitu, která se seznamovala s osamělými muži, které následně vraždila“, cituje web serialkillers.cz bývalého kriminalistu Romana Pavlíka. Proto tzv. „hospodská harpyje“. Jeden z policistů pak ve Fabiánové rozpoznal notorickou recidivistku, na základě čehož ji dokázali vysledovat a zadržet.

Veškeré důkazy hovořily v její neprospěch, ač tvrdila, že nikoho nezavraždila. Za opakované brutální násilí byla v roce 2005 odsouzena na doživotí. „Je vzácně bezcitná a zahleděná do sebe. Je egocentrická a vraždila pro peníze. Nic jiného než doživotí si nezaslouží,“ zněl názor jednoho ze soudních znalců. Skutečně se jedná o výjimečný případ. Od 16 let žije kriminálním způsobem života a neštítí se ani takových praktik, jako usmrtit člověka za účelem získání finančních prostředků," konstatoval rozhodnutí předseda senátu Jiří Lněnička.

Nové projednání

Po 17 letech chtěla Fabiánová svůj případ znovu otevřít a před soudem se hájit s tím, že je co se vražd týče, nevinná. Dopomoci tomu mělo svědectví jistého Jana F., jenž měl být dávným kamarádem Fabiánové, a který ji měl poskytnout alibi. Požadovala pak svědectví dalších osob a především také nové znalecké posudky, poněvadž měla za to, že ty staré ji vykreslily ve špatném světle.

Soudkyně městského soudu v Praze Pavla Hájková obnovu procesu neposvětila. „Ani jeden z návrhů odsouzené se netýká nových důkazů, které by mohly přinést změnu odsuzujícího rozsudku,“ nechala se slyšet soudkyně. Zároveň se, a nejspíše nejen ona, pozastavovala nad tím, proč si Fabiánová vzpomněla na „nového“ svědka až po tolika letech.

Žádná rarita

Podle autora webu serialkillers, který se kriminální scénou s motivy vražd dlouhodobě zabývá, na tom není nic zvláštního, jak sdělil Blesku. „Velký počet »dožínkářů» či dalších odsouzených s vysokým trestem se považuje oběti »justičního omylu« a žádá o obnovu řízení,“ vysvětlil s poukázáním na tři konkrétní známé odsouzené: Jiřího Kajínka, Petra Kramného nebo Josefa Kotta.

Podle autora webu, jenž je vystudovaným právníkem, má Fabiánová ještě dvě možnosti možnosti, jak se dostat z vězení. Milost, nebo podmíněné propuštění. Oboje je v případě Fabiánové i statisticky nepravděpodobné. „Nikdo z doživotně odsouzených nebyl zatím v ČR podmíněně propuštěn, pokud je mi známo. Tedy s výjimkou Františka Müllera,“ uvedl autor webu. František Müller byl původně na doživotí odsouzen za pokus o loupežnou vraždu. Na svobodu byl propuštěn v roce 2018.

Bez šance?

Skeptický je pochopitelně autor webu i k milosti. „Myslím si, že počet, různorodost a závažnost trestných činů, kterých se Fabiánová za svůj život dopustila, a to dokonce i po propuštění z dřívějších výkonů trestu, navíc v kombinaci s její osobností, je dostatečnou odpovědí,“ uvedl na otázku, zda by po případném teoretickém propuštění vedla spořádaný a kriminalitou nezatížený život.

„V Česku se z doživotně odsouzených podařilo na svobodu dostat jen Jiřímu Kajínkovi (díky milosti prezidenta republiky) a díky rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, na které navazovala rozhodnutí příslušných českých soudů, též Robertu Tempelovi.“ Řeč je o muži, kterému soud vynesl doživotí za dvojnásobnou vraždu v roce 2001. Po zásahu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku byl jeho případ znovu projednán a Tempel byl shledán nevinným.

O podmínečné propuštění by Fabiánová mohla zažádat nejdříve v roce 2036, kdy ji bude 71 let. Přitom už během poslední stání u soudu, kterého se zúčastnila prostřednictvím videokonference z věznice v Opavě, kde pobývá, si stěžovala na zdravotní problémy, které ji sužují. „Od 16 let jsem nemocná s kožní chorobou, mám problémy s chůzí,“ uvedla.“

Video
Video se připravuje ...

Vražedkyně Jana Fabiánová u soudu (30. listopadu 2022) Blesk.cz - David Zima

Fotogalerie
13 fotografií