Vrchní soud v Praze potvrdil šestnáctiletý trest pro muže, jenž před dvěma lety v pražském Radotíně zavraždil vlastní manželku. Otřesnému činu předcházela hádka, která vyústila ve fyzické napadení, muž svou ženu nejdříve v afektu začal dusit, dokud neupadla do bezvědomí. Jakmile se probrala, okamžitě se dala s křikem na útěk, kvůli zamčené brance ale musela přelézt plot, přičemž jí manžel stihl zasadit první ránu nožem.

Žena se dále snažila utéct, ale manžel ji dostihl a před zraky sousedů jí stihl zasadit ještě několik dalších ran, které se jí staly osudnými. Lidé z ulice se pokoušeli těžce poraněnou ženu oživit, bohužel marně. Její manžel se mezitím nezmohl na více než cigaretu a několik panáků slivovice, jelikož moc dobře věděl, čeho se dopustil a že už není cesty zpět. S láhví a cigaretou vyčkal do příjezdu policie a ke svým činům se na místě přiznal.

Odposlech domnělého milence

Jiří Ž. svou ženu dlouhodobě podezíral z nevěry, což bylo také roztržkou jejich hádky. Kvůli svému podezření také v roce 2015 umístil odposlechová zařízení do cizího domu, o kterém se domníval, že se v něm nevěra odehrává. Muž se ke všem svým činům doznal a v odvolacím řízení se odvolával pouze proti části rozsudku, která se týkala náhrady škody pozůstalým vnukům zavražděné ženy. Odškodné ve výši několika milionů totiž už pozůstalým přiznaly civilní soudy. Se svým synem se vyrovnal přepsáním vlastnického podílu svého domu.

U soudu se Živnůstka zmohl pouze na několik slov, ve kterých zdůraznil, že vraždu nikdy neplánoval, že se jednalo o selhání a jednal v afektu: „Nemá smysl se vyjadřovat k peněžité náhradě, protože to bych musel pracovat ještě sto let. Stejně se nechci vyjadřovat ani k výši trestu. Manželce jsem ten den dal první pohlavek po 40 letech manželství, ta situace potom takto vygradovala a mně se zatmělo před očima. Nic takového jsem nikdy předtím nezamýšlel.

Policie muže po činu zadržela, kvůli pochybení pracovnice kanceláře pražského městského státního zastupitelství ale nebyl na soud včas doručen návrh na vzetí obviněného do vazby. Muž tak byl propuštěn na svobodu. Do jednací síně ho však přivedla eskorta, podle soudu je ve vazbě kvůli jinému řízení.

Fotogalerie
40 fotografií