Soud jeho odvolání zamítl a Jiří Sasák si tak patnáctiletý trest bude muset odsedět. Obžalovanému se jednak nezdála věrohodná výpověď poškozeného taxikáře, který z počátku uváděl, že byl nejdříve napaden paralyzérem a následně došlo na bodné rány. Když soudní znalec útok paralyzérem vyloučil kvůli tomu, že na poškozeném nebyly popáleniny, svou výpověď změnil.

Obhajoba ale hlavně trvala na své verzi příběhu, ve které nemělo k pokusu o vraždu dojít. Sasákovým úmyslem prý bylo pouze zmocnit se auta, aby se mohl dopravit za svou matkou. K bodným ranám prý mělo dojít v důsledku toho, že se řidič bránil, což Sasák nezamýšlel a nůž u sebe údajně měl, jen aby mu mohl pohrozit. Cílem obhajoby proto u soudu bylo tento čin kvalifikovat jako loupež, nikoliv pokus o vraždu.

Státní zástupce oponoval tím, že v Sasákově telefonu byla nalezena fotografie místa činu, kterou pořídil několik dnů předtím, než k útoku na taxikáře došlo, a poukázal také na fakt, že obžalovaný přiznal, že neví, kde jeho matka bydlí a není s ní tři roky v kontaktu. Podle státního zástupce tudíž nedává smysl, aby čin plánoval kvůli tomu, aby se zmocnil auta.

Útočil bez varování

Verzi třiadvacetiletého Sasáka odvolací senát neuvěřil. „Obžalovaný nedal poškozenému řidiči nijak najevo, že se chce zmocnit jeho motorového vozidla. Bez jakéhokoliv varování, bez předchozí komunikace započal ihned s útokem, který byl nečekaný, zákeřný, zezadu a nepochybně byl veden velkou silou,“ vysvětlil předseda senátu Jiří Lněnička, proč byl skutek pokusem o vraždu, a nikoliv loupeží.

Opil se hned cestou z léčebny

K činu se Sasák odhodlal po svém propuštění z psychiatrické nemocice v Bohnicích, kam nastoupil kvůli tomu, že v minulosti zdemoloval auto zaparkované na čerpací stanici, kde v té době pracoval. Své činy tehdy rovněž hájil tím, že jednal v opilosti a událost si příliš nepamatuje. Cestou z bohnické léčebny se znovu opil a objednal si službu Bolt v prémiové kategorii.

Když jej řidič dovezl na odlehlé místo, které měl Sasák vytipované a předem vyfocené v mobilu, měl jej třikrát bodnout do zad. Poté, co se auta zmocnil, z místa ujel, a když jej začala pronásledovat policejní hlídka, naboural a byl zadržen. Řidiči, který v tu chvíli krvácel do ústní dutiny, se naštěstí podařilo vyhledat pomoc, která přivolala zdravotníky, ti muži zachránili život.

Jiří S. bude muset zaplatit také přes 400 000 korun jako náhradu škody, kterou způsobil oběma majitelům vozidel. Soud také uvedl, že neshledal žádné důvody pro to, aby trest byl udělen pod spodní hranicí trestu, jelikož v případu neexistují žádné významné polehčující okolnosti. „Je pravdou, že obžalovaný nikdy předtím trestán nebyl, ale jeho dosavadní způsob života nelze označit za způsobilý, jelikož to se rozchází s užíváním drog a nadměrného pití alkoholu“, uvedl předseda soudního senátu.