Mnichovský pivní festival Octoberfest je největší akcí svého druhu. Několikadenní akci navštíví v průměru desetitisíce, ne-li přes 100 tisíc návštěvníků denně. Ne každý je poctivý a zavítá na akci kvůli nasycení nachmeleným mokem. Bývá to i vítaná příležitost pro zloděje, lapky a chmatáky, kteří obírají nic netušící, a kolikrát i trochu přiopilé návštěvníky.

„Aby němečtí policisté tato rizika eliminovali, vyžádali si posily z řad pražských kriminalistů, kteří se specializují právě na kapsáře,“ vysvětluje policejní mluvčí Richard Hrdina. Proto z Prahy do Německa zavítala pražská dvojice kolegů. „V průběhu konání akce zadrželi několik kapsářů přímo při činu,“ vyzdvihuje jejich zásluhy Hrdina.

Povedená dvojka

Povedlo se jim například odhalit sehranou dvojici – muže a ženu z ciziny. Ti na okrádání návštěvníků měli nikterak složitý, zato účinný plán. „Zatímco muž hlídal okolí, žena objímala podnapilé návštěvníky, přičemž jim prohledávala kapsy,“ líčí mluvčí. Nebýt Čechů, kdo ví, kolik by si stihli nakrást. Takto skončili s pouty na rukou. „Obě strany si tuto mezinárodní spolupráci pochvalují a budou v ní i nadále pokračovat.“

Kapsářství v Praze

Aby ne – policisté mají s kapsáři dlouhodobé zkušenosti i v Praze, kde se v centru přes turistickou špičku pohybuje značné množství lapků a chmatáků. Práce policistů však přináší své ovoce. Počet kapesních krádeží totiž pozvolna ubývá. Což může být dáno i koronavirovou pandemií, která turismus v Praze utlumila.

„Pro porovnání bylo v roce 2019 evidováno od začátku roku do konce září 2 563 kapesních krádeží, kdežto za stejné období jich bylo v roce 2022 evidováno „pouze“ 1 119. To znamená pokles o sedmapadesát procent,“ uvádí Hrdina. „I když je objasnění takových případů v davu lidí téměř nemožné, tak kriminalisté mají tento rok již 230 zadržených pachatelů a přitom vypátrali i osmnáct osob v celostátním pátrání.“

Video
Video se připravuje ...

Pražští policisté vypomohli na německém Octoberfestu. Dopadli několik kapsářů. Policie České republiky

Fotogalerie
19 fotografií