U soudu během dopoledne promluvili znalci z oboru psychiatrie a psychologie, kteří uvedli, že muž je narcistní a paranoidní a jeho pobyt na svobodě by byl nebezpečný. „Jednání pana obžalovaného bylo plánované a promyšlené,“ řekla pak státní zástupkyně Markéta Pánková ve své závěrečné řeči. „Na své činy se připravoval velice dlouho. Pistoli zakoupil už v listopadu 2015, kdy mu skončil poměr u Aera Vodochody,“ uvedla.

Následně Dvořák dostal soudní příkaz, aby se vystěhoval z bytu v pražské Libni, kde přestal platit nájemné. Také byl odsouzen k desetiměsíčnímu podmíněnému trestu za vydírání a pomluvu. V červnu 2021 ho pak soud vyrozuměl o konání zasedání, na kterém mu byl tento trest přeměněn na nepodmíněné odnětí svobody.

„Všechny tyto události se nakumulovaly. Usoudil, že se nebude moci pomstít těm, kteří mu podle něj způsobili příkoří. Tak se rozhodl jednat a dopustil se uvedených trestných činů s fatálním následkem,“ konstatovala Pánková. „Další pobyt obžalovaného na svobodě je podle znalců pro společnost nebezpečný,“ doplnila k tomu, proč navrhla nejpřísnější možný trest.

Dvořák provázel projev státní zástupkyně nejprve smíchem, poté vzteklými výkřiky a nadávkami. Předseda soudního senátu Kamil Kydalka ho proto nechal - už potřetí během pondělí - vyvést ze soudní síně. Když státní zástupkyně domluvila, mohl se Dvořák vrátit zpět, aby pronesl svou závěrečnou řeč. „Pokud bych měl tomuto zkorumpovanému soudu přednášet svou řeč, řeknu jen jednu větu: Přednášet závěrečnou řeč tomuto soudu je to samé, jako bych házel perly sviním,“ uvedl Dvořák.

Následně si vynesl nekompromisní rozsudek - doživotní vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Promluvil manžel poleptané ženy

Muž dříve pracoval jako letecký konstruktér, své propuštění dává za vinu kolegyni. Obžaloba uvádí, že si na tuto ženu loni 25. června počíhal a vychrstl na ni kyselinu, kterou si přivezl na kole v termohrnku. Napadená strávila po útoku tři týdny na popáleninové klinice a podstoupila několik operací. Ještě předtím, než u soudu v pondělí zazněly závěrečné řeči, promluvil manžel poleptané Michaely K., který pracuje v téže firmě. Uvedl, že Dvořáka osobně nezná, poslal ale jeho manželce zamilovaný e-mail. „Pak jsem za ním chtěl jít, že si to řekneme jako chlapi. Manželka mi to zakázala, aby nedošlo k něčemu vyhrocenému. Byl to pracovní mail, personální tedy řeklo, že to vyřeší v práci. Řekli mu, že je vdaná, ať to nechá být,“ uvedl muž.

Pak mu prý volali z práce, že jeho ženu polili kyselinou. „V nemocnici byla tři neděle. Utrpěla popáleniny kyselinou, stihla se otočit a utíkat, ale zasáhl jí nohy, takže od pasu dolů má popáleniny. Naštěstí měla sako přes šaty, takže to odneslo hlavně to sako, kdyby ho neměla, schytala by to i na ramenou a rukou. Doteď má jizvy a chodí na léčení laserem, lepší se to, sice pomalu, ale asi je to lepší,“ popsal manžel s tím, že jeho žena mívá dodnes noční můry, nemůže nosit šaty, nemůže na slunce. Dvořák pak muži kladl nevhodné otázky, které s činem nesouvisely, tehdy ho soudce vykázal ze síně podruhé.

Tři dny po útoku na kolegyni zastřelil Dvořák podle obžaloby zaměstnankyni úřadu práce přímo v její kanceláři na pražských Vinohradech. Žena mu v roce 2016 nepřiznala podporu v nezaměstnanosti a následně ho vyřadila ze seznamu zájemců o zaměstnání. Do budovy se dostal lstí - vrátnému řekl, že je ženin známý a že ji přišel překvapit. Úřednici, která byla matkou dvou dětí, nedal žádnou šanci k obraně. Zasáhl ji do břicha a odešel.

Policisté ozbrojeného střelce zadrželi několik hodin po činu v centru Prahy. Později uvedli, že se ke skutku přiznal. U sebe měl pistoli, kterou podle státní zástupkyně upravil tak, aby zvýšil její účinnost. V jeho autě pak policie našla ještě brokovnici vyrobenou z instalatérské trubky.

Už po prvním útoku pátrali po Dvořákovi policisté. Hledali ho i v jeho libeňském bytě. Příbytek našli zcela zdemolovaný a počmáraný hákovými kříži. Jednoho z policistů tam lehce zranilo nastražené zařízení umístěné na dveřích komory tak, aby pronajímatelku bytu zasáhlo do hlavy a krku. Z výslechu Dvořáka podle policie vyplynulo, že chtěl v páchání zločinů pokračovat, a to vůči lidem, s nimiž měl v posledních letech spory.

Předseda senátu pražského městského soudu Kamil Kydalka při odůvodnění verdiktu na účet obžalovaného pronesl: „Něco tak otřesného a nechutného za tu spoustu, za těch pětadvacet let, co jsem v justici, jsem nikdy nezažil. Ta pohnutka, ten motiv, je něco tak zavrženíhodného, nejsem schopen se s tím srovnat, že takto někdo může jednat, že se tak může chovat. Ve prospěch obžalovaného nesvědčí vůbec nic, žádné polehčující okolnosti jsme neshledali.“ Dvořák se plánuje proti rozsudku odvolat.

 

Video
Video se připravuje ...

Střelba v Bělehradské ulici (29. června 2021) Blesk.cz - Johana Kovářová

Fotogalerie
106 fotografií