Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i mužův obhájce se proti němu ještě v jednací síní odvolali. Případem se tak bude zabývat ještě Vrchní soud v Praze.

Podle soudkyně Hany Chaloupkové není nikde zadokumentováno, že by obžalovaný skutečně kohokoli zabil, z důkazů navíc podle ní vyplynulo, že se muž rád chlubí. Tvrzení o zastřelení čtyř lidí také podle ní nebylo součástí usnesení o zahájení trestního stíhání, muže za něj tak nyní ani nelze odsoudit.

Alojz P. podle státního zástupce Marka Bodláka odjel v prosinci 2016 z Prahy na území ovládané vojensky organizovanými jednotkami takzvané Doněcké lidové republiky. Nechal se vyzbrojit a vystrojit a začal plnit vojenské úkoly. Aktivně se také zapojil do bojů proti ukrajinským vládním jednotkám v řadách takzvané republikánské gardy. Nejprve působil jako odstřelovač a později jako velitel čety.

Podle Bodláka muž v boji usmrtil nejméně čtyři lidi. „On toto sám ve svých vyjádřeních uvedl,“ řekl v březnu žalobce. Trestné činnosti se Alojz P. podle obžaloby dopouštěl nejméně do zahájení trestního stíhání, tedy do konce března 2020. Žalobce ale ve čtvrtek podotkl, že se muž zapojil i do aktuálních bojů při ruské invazi na Ukrajinu.

Teroristický útok

Muž čelí obžalobě z teroristického útoku a účasti na teroristické skupině. České právo poskytuje ochranu proti teroristickým činům i cizím státům. Pokud by byl muž v budoucnu dopaden a předán do Česka, může požádat o nové projednání případu. V novém řízení ho soudy nesmějí potrestat přísněji než napoprvé.

České soudy už řešily více případů spojených s boji na Ukrajině. Za boj v jednotkách separatistů například uložil pražský městský soud v únoru dvacetiletý trest vězení Pavlu Botkovi. Muž působil podle obžaloby ve vojenské struktuře separatistů na různých pozicích. V srpnu 2019 při konání pravidelné ozbrojené hlídky v jižní části fronty směrem na Mariupol šlápl na protipěchotní minu. Přišel kvůli tomu o nohu.

Video
Video se připravuje ...

Humanitární katastrofa v Mariupolu. Zmutovaný Omikron v Evropě. A Žilková chystá Vzkříšení Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters

Fotogalerie
41 fotografií