Obžalobě čelí Miloslav V., Miroslav Č., Aleš M., Šárka A. a Magda Š. Pánům V. a Č. soud minulý týden uložil dvanáctileté tresty, oběma také na deset let zakázal činnost ve statutárních orgánech společností. Ženy A. a Š soud potrestal 9,5 lety vězení, poslední M. soud uložil tříletou podmínku s odkladem na pět let. V. a M. soud uložil i peněžitý trest šest milionů korun, pan Č. by měl uhradit 7,2 milionu korun. Oběma ženám soud nařídil zaplatit 400 000 korun.

V případu čelí obžalobě i 16 firem. Čtyřem z nich soud zakázal se ucházet či přijímat dotace na deset let, každé také uložil šestimilionový peněžitý trest. Zbylé obžalované firmy soud zrušil.

Státní zástupce tvrdí, že stíhané firmy fungovaly jen naoko a handicapovaní od nich větší část mzdy, na kterou stát přispíval, nedostávali. Společnosti podle státního zástupce dotace žádaly od úřadů práce v různých krajích. Chod firem podle dřívějších vyjádření žalobců sloužil pouze k získávání státních příspěvků na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Obžalovaní v minulosti u soudu vinu odmítli.

V. a Č. soud nepravomocně potrestal za to, že jako členové organizované skupiny úmyslně v žádosti o poskytnutí dotace uvedli nepravdivé údaje. A. a Š. pak byly potrestány kvůli tomu, že podle soudu úmyslně usnadnily spáchání trestného činu. Pana M. soud odsoudil za to, že spáchání činu umožnil.

Miloslav V., Miroslav Č., Šárka A. a Magda Š. mají také podle rozsudku nahradit České republice škodu 581,5 milionu korun, Michl se má podílet na úhradě části této škody. Černý by pak měl nahradit státu dalších 18,7 milionu korun.