Stalo se to 25. září 2008. Do herny v pražském Hloubětíně, kde Šárka K. pracovala jako barmanka, přišel mladý muž se ženou. Sedli k automatům, prohráli, co mohli, a to je rozzuřilo. Muž Šárku srazil na zem, kopal do ní a mlátil ji do hlavy lahvemi. Když upadla do bezvědomí, dvojice sebrala z trezoru 67 tisíc Kč, sebrala zraněné mobil a utekla.

Krásné vlasy

Když záchranáři Šárku naložili do sanitky, spatřila mladého zdravotníka. „Byl pro mě jako anděl. Celou cestu do nemocnice mě držel za ruku, chlácholil a mezi řečí pronesl, že mám krásné vlasy,“ vzpomíná přepadená barmanka.

Pátrala mluvčí

Na usměvavého kluka vzpomínala dlouhé roky a myslela i na to, že by mu ráda poděkovala. Před pár dny napsala svůj příběh na sociální síť a čirou náhodou si ho přečetla mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. Po dvou dnech se jí podařilo vypátrat posádku, která tehdy v Hloubětíně zasahovala. Slova díků se po 13 letech dostala tam, kam měla. 

A co na to záchranář-anděl? „Bohužel si na tento zásah nepamatuji, je to přece jen už 13 let. Ale vždycky, když si někdo takhle vzpomene, tak to moc potěší,“ uvedl Martin Štolc. U pražské záchranné služby pracuje od roku 2004. Šárka utrpěla tři krvácející zranění na hlavě a jednu na bradě. V nemocnici jí rány sešili deseti stehy.

»Neuvěřitelné«

Že si ji záchranář nepamatuje, Šárku nepřekvapilo – vždyť je to přece jen, jak sám záchranář Martin podotýká, 13 let. „Výjezdů musel mít spousty a tenhle asi nebyl zrovna pro něj nijak výjimečný,“ je si vědoma.

„Každopádně je ale pro mne důležité, že se k němu moje poděkování dostalo. Z celého toho otřesného zážitku v baru, si vlastně po tolika letech nejjasněji vzpomínám hlavně na něj a jeho empatii,“ řekla Šárka Blesku. „Také bych moc chtěla poděkovat mluvčí pražských záchranářů, paní Poštové, že toho „mého“ záchranáře našla a předala mu můj dík. Že to totiž nabere takový spád, jsem nečekala. V pátek jsem napsala status, ve středu už znám i jméno člověka, který mi nadosmrti utkví v paměti. Neuvěřitelné.“

Šli za katr

Útočníky dopadli policisté krátce o činu. Ženu našli na Olomoucku, muž se sám udal. Za pokus o loupežnou vraždu vyfasoval šest let vězení, jeho parťačka 6,5 roku.

Fotogalerie
11 fotografií