Všechen zdravý rozum stranou – ani ten by totiž nestačil k pochopení, proč se zapšklý senior zachoval tak, jak se zachoval. V pátek 25. června si počíhal na svou bývalou kolegyni u areálu Aero Vodochody, aby ji polil kyselinou. V úterý se vypravil, ozbrojen nelegálně drženou pistolí, na úřad práce, aby ji namířil na bezbrannou úřednici. Ta střelnému poranění podlehla v nemocnici.

Do toho ještě Jiří D. stihl nastražit výbušninu ve svém bytě. Ta explodovala v momentu, kdy do bytu vtrhli policisté, a jednoho z nich zranila. „Jedná se o zranění sluchu,“ sdělila policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Podle informací CNN Prima News výbušnina mohla být nastražená na majitelku bytu, se kterou se Jiří D. několikrát soudil, a které měl dlužit na nájemném. Tuto domněnku televizi vyslovila jedna ze sousedek, která žije v domě, kde k výbuchu došlo. Ke stejným závěrům dospěl i server iRozhlas.cz, který hovořil s dalším ze seniorových sousedů.

Hákové kříže na stěnách

Po roce nebo po dvou přestal platit nájem a kvůli tomu se soudili. Majitelka bytu soud vyhrála a on měl byt opustit,“ popsal Jiřího bývalý soused serveru. Zároveň se také podělil o dojmy z bytu, který nebezpečný muž obýval.

Než jej opustil, jeho zařízení kompletně zdemoloval. Po stěnách přitom byly namalované hákové kříže, po zemi poházené odpadky, nábytek zničený, zárubně vytrhané. „Ten byt je úplně vybydlený, všechno je tam olámané,“ vypočítal soused.

Seznam msty?

Nejen na sociálních sítích se celkem brzy začaly rojit hypotézy, že Jiří postupuje podle plánovaného seznamu těch, jimž se chtěl mstít. Relevanci těchto úvah policisté zatím nevyvrátili, spíše naopak. Dokonce i soudce Jiří Horký, který rozhodl o vzetí do vazby nebezpečného seniora, vypověděl, že by Jiří mohl mít »políčeno« i na státní zástupkyni, která při dřívějším soudu rozhodovala v jeho neprospěch.

Video
Video se připravuje ...

Jiří D. je podezřelý z vraždy úřednice vinohradského úřadu práce. Policie jej spojuje také s útokem kyselinou na jinou ženu. Dopaden byl v centru Prahy. (29. června 2021) Aktu.cz

Z dosud provedených úkonů v rámci prověřování a výslechu podezřelého vyplývá, že chtěl pokračovat v páchání zvlášť závažných zločinů, které měly být namířeny proti osobám, se kterými měl v posledních letech spory. Jednalo se jak o rodinné příslušníky, úředníky různých institucích, bývalé kolegy ze zaměstnání, zaměstnavatele, tak i pracovníky orgánů činných v trestním řízení. V podstatě se dá říci, že měl spory s každým, s kým přišel do styku, a tento okruh osob byl veliký,“ popsal policejní mluvčí Jan Daněk.

Školní sraz

Přičiněním policie naštěstí k žádnému dalšímu útoku nedošlo. Byť k tomu nescházelo daleko. Podle iRozhlasu měl totiž Jiří v úterý – v den, kdy zavraždil úřednici – naplánovanou účast na školním srazu, kterého se mělo zúčastnit pár desítek lidí. Srazu už se naštěstí nestihl zúčastnit, policisté jej ještě ten den dopadli v centru Prahy.

Nebýt jejich precizního zákroku a usilovného pátrání, kdo ví, co dalšího mohl muž ještě napáchat. Policisté totiž v jeho autě objevili podomácku objevenou brokovnici, a podle informací Blesk.cz si Jiří také v holešovické tržnici pronajímal kóji, kde měl uskladněné nejrůznější součástky pro výrobu výbušnin.

Video
Video se připravuje ...

Takhle policisté dopadli šíleného vraha v centru Prahy 

Fotogalerie
95 fotografií