Z celkového počtu zkontrolovaných jich je průměrně 300 v celostátním pátrání. Mezi nimi jsou osoby hledané pro závažné trestné činy, stejně jako nezletilí a mladiství. Osoby o tom, že jsou v pátrání policie, často nevědí,“ uvedla Seifertová.

Strážníci na hledané narazí při běžných kontrolách, nejčastěji ve veřejné dopravě, ve skupinách bezdomovců nebo mezi narkomany. Strážníci je podle mluvčí často poznají i na ulici, neboť si zapamatují jejich tváře. „Na část pak upozorní veřejnost, protože se hledaní sami dopustí nějakého jiného protiprávního jednání,“ uvedla Seifertová. Značná část z nich nemá v pořádku doklady.

V posledním období na sebe celostátně hledaní upozorňovali také porušováním mimořádných opatření. „Většinou se jednalo o odpírače nošení roušek či respirátorů v městské hromadné dopravě,“ uvedla Seifertová.

Zásah v Malešicích

Naposledy strážníci zadrželi dva hledané minulý týden v Malešicích. Jedna z žen upozornila strážníky na pár, který obtěžoval kolemjdoucí a nabízel jim různé výrobky. Když s nimi strážníci čekali na státní policii, zadržení totiž neměli doklady, se muž pokusil o útěk. Poté se neúspěšně pokusila utéct také žena. „Následně bylo zjištěno, že se devětadvacetiletá žena nachází v mezinárodním pátrání a devětadvacetiletý muž v evidenci hledaných,“ sdělila mluvčí.

Čichala toluen

V minulosti strážníci odhalili například hledanou třináctiletou dívku, která si krátila jízdu v autobuse čicháním toluenu. Jiná hledaná žena zase žebrala na nástupišti metra, přestože je to zakázáno. Hledaného muže hlídka objevila také schovaného ve křoví, když kontrolovala skupinu bezdomovců. Hledaného jednadvacetiletého muže pak hlídka našla spícího ve vraku auta.

Zřizovatelem městské policie je hlavní město a má zhruba 2200 zaměstnanců. Rozpočet městské policie se pohybuje kolem dvou miliard korun ročně.

Video
Video se připravuje ...

Policisté řešili na Palmovce opilého muže s agresivním psem, našli i hledaného mladíka. (28. dubna 2021) Městská policie Praha

Fotogalerie
14 fotografií