Celých devět dní trnula rodina podnikatele z Blanenska strachy. Muž vyrazil 26. dubna na schůzku do pražské vietnamské tržnice Sapa, na tu ale podle druhé strany nedorazil a nedojel ani domů. V areálu pak hlídka v noci našla jeho nezajištěné auto s doklady i dalšími osobními věcmi. Dobrá zpráva přišla ve středu 5. května, kdy policisté oznámili, že se muž našel živ a zdráv.

„Pohřešovaný muž byl nalezen na Vysočině a je v pořádku. Po vypátrání byl muž vyslechnut a na základě veškerých zjištěných skutečností kriminalisté prvního oddělení krajského ředitelství hlavního města Prahy zjistili, že se muž nestal obětí žádného trestného činu souvisejícího s jeho zmizením,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová s tím, že případ byl proto odložen.

Nebylo zřejmé, kde muž celých devět dní byl a proč z domova odešel. Teď však vyvstaly na povrch šokující informace. Podle informací Blesku totiž podnikatel své zmizení zinscenoval schválně – chtěl se prý ztratit kvůli finančním problémům týkajícím se jeho podnikatelských aktivit! Celou situaci údajně nastražil tak, aby se zdálo, že ho unesli právě v tržnici Sapa.

Policie už ve středu rázně odmítla, že by do podnikatelova zmizení byla zapojena vietnamská komunita a libušská tržnice. „Vedení této tržnice po dobu vyšetřování úzce spolupracovalo s policií,“ dodala Siřišťová.

Vedení Sapy: „Je tu bezpečno“

Blesk ve čtvrtek hovořil také s vedením tržnice. „Jsme velmi rádi, že se pán našel, že je zdravý. My jsme od začátku s policií spolupracovali a informace, které se objevily v médiích, hodně poškozovaly naše jméno,“ řekl Anh Tuan Nguyen z vedení tržnice. Odstavené auto našla v areálu ochranka tržnice. „Sapa je v provozu pouze přes den a v noci tu nikdo není, ochranka cizí auto ihned zaevidovala a tuto skutečnost jsme hned oznámili policii,“ popsal.

Zdůraznil také, že do tržnice jezdí léta čeští občané a rozhodně jim tam nehrozí žádné nebezpečí. „Je součástí českého života. Máme zde bezpečnostní složku, která zajišťuje bezpečnost návštěvníků, deset let tu funguje i hasičský sbor, je tu bezpečno pro kohokoliv,“ dodal.

Nekomunikuje

I když už se ví, že je Jan V. v pořádku, jeho rodina je snad v ještě větším šoku než před deseti dny, kdy se muž ztratil. Domů se totiž stále nevrací a s rodinou nekomunikuje. „Víme jen to, že je v pořádku. Od zveřejnění této informace policií se neozval,“ řekl ve čtvrtek nevlastní syn podnikatele Miroslav S. Blesk se podnikatele pokusil kontaktovat, obě telefonní čísla však byla nedostupná.

Video
Video se připravuje ...

Tržnice Sapa v pražské Libuši 

Fotogalerie
27 fotografií