„V současné době probíhá prověřování. Nyní bude zjišťován skutkový stav (zajišťovány potřebné důkazy) tak, aby mohlo být následně posouzeno, zda je namístě postupovat dle ustnaovení § 90 zákona o soudnictví ve věcech mládeže, tj. zahájit řízení ve věcech dětí mladších patnácti let. S ohledem na prvotní fázi přípravného řízení a věk dotčených osob není možné poskytovat ve Vámi dotazované věci žádné další a bližší informace,“ napsal na dotaz Blesku Cimbala.

Krvavý horo se odehrál v noci na středu 28. dubna v Ploskovické ulici v Dolních Chabrech. Jeho terčem se stala žena (40) a její syn (14), podle informací Blesku měl oběma ublížit chlapcův stejně starý kamarád. Podle informací CNN Prima News ale nehrozilo nebezpečí jen jim - chlapec měl totiž chtít napadnout i sestru svého kamaráda. Tu vlastním tělem bránila její maminka, kterou útočník podle informací televize zasáhl do oka, do krku a do ruky. 

Totéž ráno policisté vyhlásili pátrání v režimu dítě v ohrožení po 14letém chlapci, kterého kolem 11. hodiny dopoledne našli nedaleko místa útoku. Všichni tři utrpěli vážná zranění a museli být převezeni do nemocnice. Zda spolu pohřešování chlapce a pokus o vraždu v rodinném domě souvisí, policisté nechtěli komentovat. 

Pachateli za pokus o vraždu hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest, dítě mladší 15 let však není trestně odpovědné. Podle výše zmíněného zákona o soudnictví ve věcech mládeže mu soud může za spáchání činu, který by byl u dospělého pachatele trestný, uložit například ochrannou výchovu ve výchovném zařízení, ochranné léčení nebo psychologický program.

Zákon také uvádí, že dítěti mladšímu 15 let lze tato opatření potřebná k jeho nápravě uložit na návrh státního zastupitelství. „Státní zastupitelství je povinno návrh podat bezodkladně poté, jakmile se dozví, že trestní stíhání je nepřípustné, protože jde o osobu, která není pro nedostatek věku trestně odpovědná,“ stanoví předpis. O uložení opatření rozhoduje soud pro mládež.

Video
Video se připravuje ...

Nezletilý chlapec pobodal v domě v Dolních Chabrech ženu a jejího syna Václav Burian

Fotogalerie
86 fotografií