Za loňský rok podle mluvčí městská policie předala ve sběrných boxech firmě k likvidaci 364 kilogramů jehel, stříkaček, a dalšího infekčního materiálu po narkomanech. V roce 2019 to bylo 356 kilogramů.

Mezi známá místa, kde se uživatelé drog zdržují, patří například Vrchlického sady u hlavního nádraží, přezdívané Sherwood, nebo oblast kolem Anděla a Plzeňské ulice v Praze 5. Seifertová zdůraznila, že pokud lidé sami jehlu najdou, nikdy ji nemají sami sebrat, ale na místě je kontaktovat městskou policii na lince 156 nebo přímo hlídku, pokud je nějaká v dohledu.

Dětská hřiště

Do pondělní „Akce Jehla“ se podle mluvčí zapojilo asi 80 strážníků, kteří město procházeli od 9:00 do 16:00. Zaměřili se na dětská hřiště, parky a další vytipovaná místa, kde se podle jejich zkušenosti narkomani zdržují. Nasbírané stříkačky a další materiál následně ve sběrných nádobách předali specializované firmě, která je zlikviduje.

„Jsem rád, že mohu potěšit hlavně rodiče dobrou zprávou ohledně dětských hřišť a pískovišť. Strážníci vytipovali více než 300 těchto míst v rámci celé metropole a skoro všechna byla čistá. Nález byl na těchto místech skutečně ojedinělý,“ uvedl k akci náměstek pražského primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (STAN).
Fotogalerie
11 fotografií