K oddělení Elischerova případu od pěti jeho spoluobžalovaných přistoupil pražský městský soud letos v únoru poté, co mu Elischer oznámil, že je hospitalizovaný s covidem-19. Soudkyně Veronika Cukerová v pondělí uvedla, že se poté soudu nedařilo doručit Elischerovi předvolání k dalšímu jednání a že si ho muž převzal až po opakovaném zaslání. V mezičase soudu poslal obecnou omluvu, že po prodělání covidu má přetrvávající zdravotní problémy. Následně je doložil zprávou od ošetřujícího lékaře.

Z pondělního jednání se omluvila i Elischerova advokátka, podle soudkyně na poslední chvíli. Jako důvod uvedla kolizi s jiným řízením. Další termín hlavního líčení stanovil soud na 10. května. Pokračovat chce až do října.

Obžalobu začal soud projednávat v srpnu 2019. Elischer, který vinu odmítá a trvá na velmi podrobném dokazování, se v minulosti z jednání omlouval také kvůli pracovní neschopnosti a karanténě.

Ovlivňoval řízení?

Podle obžaloby ovlivňoval Elischer na základě úplatků od vietnamské komunity rozhodování svého soudního senátu v některých odvolacích řízeních, která se týkala drogové kriminality. Za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a za nadržování mu hrozí až 12 let vězení a také propadnutí majetku.

Vedle Elischera se obžaloba týká pěti mužů a žen vietnamského původu. Hlavním organizátorem trestné činnosti byl podle státního zástupce Elischerův známý Vietnamec. Soudce se s ním údajně scházel i ve své kanceláři v soudní budově a od července 2013 do dubna 2016 mu sděloval neveřejné informace z trestních řízení. Elischer, který od svého zadržení nesmí soudit a pobírá polovinu platu, připouští, že se s mužem zná, braní úplatků ale popřel. Policii označil za neobjektivní a podjatou a zpochybnil také způsob, jakým si obstarala důkazy. Stěžoval si rovněž na státního zástupce a soudkyni.

Fotogalerie
6 fotografií