O Kubíčkovi se často mluví jako o záhadném miliardáři, kterému patří zámek v Bezdružicích plný vycpaných zvířat a kopií slavných obrazů. V roce 2017 ho ale musel opustit v doprovodu policejního komanda. Jeho jméno figuruje v řadě společností, pozornost vyšetřovatelů ale vzbudily aktivity firmy WSM Investments, která nabízela právě zhodnocení investic. Čelí obvinění z podvodu a legalizace výnosů trestné činnosti a za to mu hrozí pět až deset let vězení.

Nemá ani korunu

Dnes ale kvůli policejnímu vyšetřování nemá podle jeho slov vlastně nic a aby s rodinou vůbec finančně vyšel, musí se spoléhat na pomoc rodičů nebo svých již dospělých dětí. „Všechny věci a všechny peníze mi byly zablokovány,“ řekl na úvod své výpovědi. Mluvil také tom, že některé firmy, ve kterých figuruje, skončily v insolvenci. Jeho aktivity sahají i do zahraničí, do Hong Kongu nebo na Nový Zéland. Loni koncem roku prodělal mrtvici a lékaři mu voperovali kardiostimulátor, proto se také neúčastnil prvního soudního jednání, kde zazněla obžaloba.

Tisíce lidí podle obžaloby investovali do něčeho, co se tvářilo jako jednoduché zhodnocení peněz, ale ve skutečnosti se mohlo jednat o tzv. letadlo nebo pyramidovou hru. Vůbec by tedy nešlo o zhodnocování peněz. Podle obžaloby se peníze vyplácený z vkladů dalších klientů, tím se systém udržoval v chodu a k žádnému obchodování nedocházelo. Kromě toho měly také peníze skončit v různých nemovitostech a firmách zaměřených na zemědělskou výrobu. To je totiž další oblast, ve které Kubíček podniká. „Já jsem nic z toho, co je mi dáváno za vinu, neudělal,“ řekl u soudu. 

U soudu mluvil asi 3 hodiny a obsáhle popisoval všechny svoje aktivity. Všechno začalo už v roce 2007, kdy se věnoval školení lidí se zájmem o investování. Popsal, že fungoval jako „učitel„ a vysvětlovali lidem, jak obchodování pomocí softwaru funguje. Postupně pak přišel s tzv. forexovými roboty, kteří všechno měli dělat za klienty. „Robot je algoritmus, jednoduše něco, co se dá napsat,“ vysvětlil. Kubíček několikrát řekl, že lidé mohli vždy z obchodů peníze vybrat a odejít.

Potíže společnosti WSG začaly podle něj s policejním zásahem v roce 2017. „Do 21. března jsme neměli klienta, který by přišel o peníze,“ odpověděl na dotaz předsedy senátu Petra Blažka, kde se vlastně vzala ta škoda uvedená v obžalobě. „Vždy jsme měli kapitál, abychom klienty mohli uspokojit,“ doplnil Kubíček. Také si stěžoval, že mu byl zabaven pas a přišel o možnost jakkoliv jednat se zahraničními bankami. Také uvedl, že 150 a 200 milionů už klientům zaplatil. 

Kde jsou roboti?

Kromě toho také id předsedy senátu padl dotaz k tomu, kde vlastně tito roboti jsou. Podle Kubíčka by jich mělo být asi 35, policie  ale nenašla v zabavených počítačích vůbec nic. Na to odpověděl, že je lze pořád nalézt v jeho emailu a přístup do něj i poskytl policii. 

Další obvinění 

Kromě Jiřího Kubíčka jsou obžalovaní také další 3 lidé. Z legalizace výnosů z trestné činnosti je obviněný Kubíčkův slovenský příbuzný Róbert Bafrnec. Tomu hrozí až osm let, u soudu ale zatím nebyl. Další dva muži Jiří Hosnedl a Jan Lipták jsou obžalovaní z legalizace výnosů z trestné činnosti.

Jan Lipták využil možnost prohlásit vinu. Obžaloba ho viní z toho, že pořizoval nemovitosti, aniž by si ověřil, odkud peníze pocházejí. „Vůbec mě nenapadla myšlenka, že musím ty peníze ověřovat. Bral jsem to jako vklad pana Kubíčka do společnosti,“ dodal. U soudu sice chvíli nebylo jasné, zda opravdu přiznává vinu, ale po kratším vyjasňování pojmů a poradě s advokátem nakonec vinu potvrdil, což přijal soud, státní zástupce i zmocněnec poškozených. Ztratil tím ale možnost se odvolat proti rozsudku. 

Fotogalerie
14 fotografií