Třiatřicetiletý Jakub W. přispěl loni v březnu na webu Drsnýsvět.cz do diskuze pod článkem nazvaným „Takto vystřílel útočník novozélandskou mešitu“. Napsal k němu „Bravo. Kam mám posílat peníze na právníky střelců?“ a připojil tleskající emotikon.

Proti tříleté podmínce si podal odvolání k vrchnímu soudu jak státní zástupce, který pro muže žádal pětileté vězení, tak i Jakub W. Seřizovač strojů se hájil tím, že je vtipálek a že svůj komentář na internetu myslel ironicky. Tvrdil také, že nekomentoval střelbu, ale svou obavu z toho, že Nový Zéland po útoku omezí držení zbraní. Za podporu a propagaci terorismu na internetu mu hrozilo pět až 15 let vězení. Mužův obhájce tvrdil, že jeho klient žádný trestný čin nespáchal.

Žádný svatoušek

Jenže dotyčný má trestní minulost, justice ho shledala vinným z pohlavního zneužívání na dětském táboře a také z loupeže. Oba podmíněné tresty mu však už vypršely, takže justice na muže musela hledět jako na netrestaného.

Brutální útok na nevinné

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil loni v březnu při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Za podporu tohoto činu ve formě internetových komentářů bylo v Česku odsouzeno několik lidí. Stejně jako Jakub W., i oni dostali podmíněné tresty.

Fotogalerie
39 fotografií