V pondělí 29. června ráno čekalo na správce Aktivního lesoparku nemilé překvapení. Altán z akátového dřeva, který byl postaven před pěti lety asi za 160 tisíc, někdo zničil. Proti činu se důrazně ohradil jak místostarosta Marek, tak lidé na sociálních sítích, kam fotky zničeného altánu sdílel.

Nepochopitelné!

„Vůbec nechápu, co si tím chtěl kdo dokázat. Na tom altánu je jasně vidět, že přišel s cílem to tu zničit. A podotýkám, že na to musel mít pořádnou sekeru a taky fyzičku, protože je to posekané v docela velké výšce. Podle mě ho musejí bolet ruce ještě teď,“ řekl Blesku místostarosta, který má správu lesoparku v gesci.

„Dokonce se mi ozvala jedna paní, která v neděli večer kolem procházela a říkala mi, že vše bylo pořádku. To znamená, že se tam v noci někdo cíleně vypravil, aby altán zničil. S vandalstvím tu problémy vůbec nemáme, proto je mi to celé tak podivné,“ dodal.

Až rok natvrdo

Ke zničenému altánu byla hned ráno přivolána i Policie České republiky, která celou věc řeší. „V této věci bylo policejním orgánem zahájeno prověřování pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci, za což viníkovi v případě dopadení a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na více než 160 tisíc. V současné době policie nemá poznatky, které by vedly ke konkrétní osobě,“ řekla policejní mluvčí Lucie Drábková.

Na sezonu bude fungovat. Snad...

Městská část chce altán postavit znovu, problém je ale dodání materiálu. To by totiž mohlo trvat až 8 týdnů, čímž by prakticky zmizela možnost využít ho během letních měsíců. „Zkusíme vyměnit pouze ty poškozené sloupy, které jsou celkem 4. Tím by se snad doba dodání měla zkrátit. Chci, aby byl na letní sezónu pro lidi připravený,“ vysvětlil Marek.

Na stavbu Aktivního lesoparku získala MČ Praha – Řepy dotaci z evropských fondů ve výši 13 milionů korun. Celý areál včetně zmiňovaného altánu byl vybudován v roce 2015 a zábavu tu najdou jak malí, tak velcí. Dominantou je rozhledna s tobogánem, ale lze tu hrát i pétanque, zkusit si skok do dálky nebo grilovat.

Fotogalerie
11 fotografií