Partička čtyř kamarádů se rozhodla užít si trochu sluníčka a vyrazila k rybníku v pražských Řepích. Roušky sice podle dívky, která video zveřejnila, měli, porušovali ale zákaz shlukování, jenž platí od 24. března - dle vyhlášky ministerstva zdravotnictví se totiž smí na veřejnosti pobývat jen ve dvou.

Kolem sedmé večer na místo dorazili strážníci, aby situaci vyřešili. „Přijeli ze dvou stran, dohromady jich přišlo pět nebo šest. Začali se chovat agresivně a vyhrožovali nám pokutou, na což samozřejmě měli právo, uvědomujeme si, že jsme porušovali vyhlášku, a tedy toto jejich chování absolutně nevyvracím,“ napsala dívka k videu, které už sdílely tisíce lidí.

Podle ní pak jeden z jejích kamarádů strážníka upozornil, že hlídka je na místě taky ve více lidech, a navíc nedodržují odstup. „Nato dostal od strážníka pěstí do obličeje (není na záznamu) a ve chvíli, kdy jsem se ho (slovně) zastala, tak jsem dostala facku,“ popsala dívka. Ta na videu zachycená je - záběr začíná tím, jak strážník napřáhne ruku, dívku udeří a ta následně padá k zemi. Vzápětí se zvedá a upozorňuje strážníka na neprofesionální chování. „Budete se chovat slušně,“ říká pak strážník rozzlobeně. 

Napadení podle dívky nepředcházela z její strany žádná agrese ani slovní urážení. „Po celou dobu nám taky strážník odmítal sdělit své jméno nebo identifikační číslo, o které jsme ho opětovně žádali,“ dodala.

Městská policie se omluvila

Městská policie předala video k prověření kontrolnímu orgánu - Inspekci Městské policie hlavního města Prahy. „Přestože zatím nevíme, co se přesně na místě odehrálo, již z prezentované části videa je zřejmé, že se náš strážník choval neprofesionálně a v rozporu se zákonem, což je pro nás zcela nepřijatelné a velmi nás mrzí,“ řekla Blesk.cz mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

„Městská policie v Praze má přes 2200 zaměstnanců a velmi bychom si přáli, aby se všichni vždy chovali tak, jak se sluší a patří. Bohužel to nejsme schopni vždy ovlivnit a v tuto chvíli to vnímáme jako selhání jednotlivce. Jakmile budeme mít k dispozici výsledky šetření inspekce, zveřejníme je. Rádi bychom se za selhání našeho zaměstnance omluvili,“ dodala.

Fotogalerie
11 fotografií