V Srbsku sedl za volant kamionu naloženým motory a nářadím a měl náklad dovézt do Berlína. 6. září v 9:31 ale jeho cesta skončila – srbský řidič nechal kamion stát mezi závorami na přejezdu v Uhříněvsi a způsobil vážnou dopravní nehodu. Smetl ho vlak, osm lidí se lehce zranilo. Podle obžaloby spáchal za polovinu cesty 23 přestupků, překračoval rychlost a nedělal přestávky – v kuse prý pracoval až 20 hodin! Uroš A. (68) stanul u Obvodního soudu pro Prahu 10.

Už v lednu u soudu uvedl, že před nárazem upadl do bezvědomí - změnil tak svou předchozí výpověď, kdy tvrdill, že omdlel až po nárazu. Podle svědka, který nehodu natočil na palubní kameru, je nepravděpodobné, že by Uroš omdlel před srážkou. Ke své výpovědi se řidič vrátil i v pondělí 24. února. „Pokud jsem při minulém líčení uvedl, že jsem ztratil vědomí ještě před střetem, myslel jsem tím, že si na ten moment vůbec nevzpomínám. Asi následkem šoku,“ uvedl s tím, že svou vinu nepopírá a je si jí vědom. 

„Závory jsem neprojel, protože jsem je nechtěl poškodit, v Srbsku je to trestný čin,“ zopakoval znovu. Podle Drážní inspekce kamion stál mezi závorami víc než dvě minuty, výstražná světla i závory na přejezdu přitom fungovaly. Uroš A. také uvedl, že se po zdravotní stránce cítí špatně.

Video
Video se připravuje ...

Řidič kamionu Uroš A. odchází od Obvodního soudu pro Prahu 10 Veronika Foltová

Cestující: Letěl jsem po hlavě dopředu

V pondělí také vypovídali svědci, kteří jeli ve vlaku.  Jaroslav N. podle svých slov nastoupil do vagonu v Kolovratech. „Asi po třech minutách vlak najednou prudce zabrzdil. Letěl jsem po hlavě dopředu. Rozbil jsem si hlavu, museli mi to sešít osmi stehy, narazil jsem si loket a měl jsem hematom na stehně,“ popsal výčet zranění, která mu srážka způsobila. Na to měl hned obžalovaný řidič odpověď: „Rád bych mu popřál hodně zdraví, velmi mě to mrzí,“ řekl Uroš A.

Ve vlaku jela i Barbora B. „Stála jsem v chodbičce a najednou jsem letěla ze schodů, o které jsem se i zranila. Pak ke mně přiběhla paní s pánem a snažili se mě posadit, protože mi tekla krev. Ve vinohradské nemocnici mi sešili hlavu sedmi stehy, měla jsem i lehký otřes mozku,“ přečetla soudkyně Ivana Hynková její výpověď. Barbora se osobně nedostavila, trpí totiž epilepsií a úzkostmi a jednání by pro ni bylo psychicky vyčerpávající, uvedla v omluvě.

Znalec: Vlak byl technicky v pořádku

Celková škoda šplhá podle žalobce k 63 milionům korun. Z toho škoda na tahači je 640 100 korun, na návěsu 81 600. Na něm vezl řidič dva kontejnery, škoda na nich je 26 300. Škoda na dvou osobních autech, která roztříštěné kontejnery zasáhly, je dohromady 117 100. „Nebylo možné zjistit, jaký náklad v kontejnerech byl, neexistoval totiž žádný záznam. Ale co jsem osobně viděl, mohlo jít o škodu až 450 tisíc korun,“ řekl u soudu znalec v oboru dopravy Zdeněk Vinkler.

Podle něj byl vlak technicky v pořádku - včetně brzd. „Strojvedoucí neměl možnost v tak krátké době vlak zastavit. Potvrzuji, že vyčerpal všechny možnosti, aby srážce zabránil,“ uvedl své závěry. 

Soudkyně následně jednání odročila na 12. března, kdy budou přivoláni další znalci. Za obecné ohrožení z nedbalosti a poškození obecně prospěšného zařízení může Uroš A. strávit ve vězení až osm let.

Fotogalerie
39 fotografií