Pražský soud se začal věnovat události z 21. dubna loňského roku, kdy skupina nizozemských turistů po popíjení alkoholu v parku přišla na terasu restaurace Polpo v Obchodním centru Quadrio v centru metropole. Po vzniklé rozepři se rozpoutala bitka, při které utrpěl vážná zranění číšník restaurace Miroslav V. Zatímco někteří z aktérů tohoto incidentu z ciziny vyvázli bez viny nebo s podmínkou, dva zmiňovaní bratři stále na rozsudek čekají.

V průběhu prvního dne soudního líčení bylo mimo jiné rozhodnuto o prodloužení vazby pro oba bratry z Nizozemska. O tento krok požádali sami obžalovaní. Jak podotkl soudce Tomáš Kubovec, šlo o nestandardní žádost. Během prvního dne se oba bratři podrobili soudnímu výslechu, promluvil také napadený číšník, který má téměř rok po události stále zdravotní i psychické problémy. Ještě během včerejška oba obžalovaní využili příležitosti a Miroslavu V. se tváří v tvář omluvili.

Psychiatrický rozbor útočníků i číšníka

Dnes ráno soudní líčení začalo vyjádřením soudní znalkyně v oboru psychiatrie Aleny Gayové, která dle svých slov nezjistila ani u jednoho z mužů žádnou duševní poruchu. „Poznávací, ovládací ani rozpoznávací schopnosti jsem neshledala snížené. Pokud bude prokázáno, že byli pod vlivem alkoholu, jejich ovládací schopnosti by byly narušeny jemně, nikoliv podstatně,“ sdělila odbornice.

Psychiatr Petr Navrátil se ze stejného odborného hlediska věnoval posudku napadeného číšníka. Znalec uvedl, že u Miroslava V. byla diagnostikována posttraumatická stresová porucha, která vzniká po závažné stresové zátěži. Obrovská většina těchto projevů prý ustupuje po dvou letech od prožitku. „Menší část zůstává i po dvou letech, pak mluvíme o posttraumatické změně osobnosti. Domnívám se, že prognóza v tomto případě by měla být spíše dobrá,“ uvedl u soudu Petr Navrátil.

Bojové umění a psychologie

Znalec v oboru sportu a bojových umění Alois Konečný u soudu sdělil, že nelze prokázat znalost těchto umění ani u jednoho z obžalovaných. Při útoku na číšníka neměli stabilní postoj. „Opravdu trénovanému člověku by stačil jeden úder či jeden kop a bylo by vyřešeno,“ sdělil s odkazem na mnoho úderů, kterým Miroslav V. čelil, soudní znalec.

Bratři Aräsh a Armin N. u Městského soudu v Praze 2, 15. dubna 2019.
Autor: Blesk:Michal Protivansky/CNC

Odborník na oblast psychologie Petr Weiss prezentoval rozbor osobností obou útočníků z Nizozemska. Bratry označil jako osobnosti nadprůměrně inteligentní, které nemají vyšší sklony k agresivnímu chování a jsou dostatečně stabilní. Možnost návratu do společnosti v případě Armina i Aräshe zhodnotil příznivě.

Výslech manažera a svědků

Během soudního líčení došlo na výslech Milana M., který byl v době incidentu v restauraci přítomen coby její manažer. Soudce Tomáš Kubovec se během výslechů svědků soustředil i na okamžik z videozáznamu, kdy se již nizozemská skupina chystala odejít, manažer ale měl do jednoho z mužů strčit, čímž mělo dojít k vlastní bitce. Manažer Milan M. již během policejního výslechu uvedl, že bylo jasné, že výtržníci neodejdou. Chtěl pouze chránit personál a návštěvníky restaurace. Dle Milana M. cizinci kopali do stolu, plivali a stavěli se do bojového postavení.

Přitěžující okolností pro Armina Nahviho může být také incident z noci na 21. dubna loňského roku, tedy necelý den před útokem v restauraci. Došlo tehdy k napadení jednoho muže před klubem v Dlouhé ulici poté, co jeden z Nizozemců zezadu objal neznámou ženu. Vznikla hádka, po které jeden z návštěvníků dostal ránu pěstí. Svědek incidentu dnes u soudu jako agresora označil právě Armina Nahviho.

Po vyslechnutí všech znalců a svědků soudce hlavní líčení ukončil. Bratři Armin a Aräsh Nahvi se vrátili do vazby, soud s nimi bude pokračovat v úterý 30. dubna.

Soud s nizozemskými bratry
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
14:32
16. 4. 2019

Soud je pro tento den u konce. Soudce Tomáš Kubovec ještě na žádost státní zástupkyně přečetl výpovědi dalších svědků. Hlavní líčení posléze skončilo, soudce vyhlásil jeho pokračování na úterý 30. dubna. Nizozemští bratři Armin a Aräsh N. se vracejí do vazby.

 
14:08
16. 4. 2019

Soud s nizozemskými bratry pro tento den končí výslechem dalších dvou svědků, mezi kterými byla další známá manažera Milana M. a jeden z číšníků. Došlo k opětovnému převyprávění celého incidentu, který však nové poznatky nepřinesl.

 
13:47
16. 4. 2019

Mezi dalšími svědky byl i muž ze sousední restaurace, který byl v době bitky na kávě s přáteli. Jako další promluvil barman z restaurace Polpo, kde k incidentu došlo. Kromě obdobného popisu celé události dodal, že zážitek byl velice silný pro všechny zaměstnance. „Všechny v práci nás to sebralo. Šlo o kolegu, kterého měli všichni rádi,“ sdělil barman vzhledem k napadenému číšníkovi. Barman dle vlastních slov pracoval i v zahraničí, takovou věc ale nikde jinde nezažil.

 
13:22
16. 4. 2019

Tlumočnice, která sedí mezi oběma obžalovanými bratry, neustále překládá všechny hovory v soudní síni. Aräsh N. vše poslouchá s hlavou skloněnou, zřejmě z důvodu soustředění se na anglický překlad, zatímco Armin N. během hovorů zpříma pozoruje jednotlivé výpovědi.

 
13:16
16. 4. 2019

Soud se nadále věnuje dalším svědkům bitky mezi holandskými turisty a pracovníky z restaurace. Kamarádka manažera Milana M. víceméně zopakovala příběh tak, jak ho podal manažer. „Musím říct, že i ve skupince cizinců byl jeden, který se naopak snažil bitku roztrhnout,“ uvedla svědkyně, která dle svých slov po příjezdu policie obcházela se strážci zákona okolní restaurační zařízení, jestli Nizozemci nejsou v některém z nich.

 
12:41
16. 4. 2019

Po polední přestávce se u soudu objevil psycholog Petr Weiss, který provedl odborný rozbor osobností obou nizozemských bratrů. V případě Armina N. prý neshledal vyšší sklony k agresivnímu chování, jeho možnou motivací mohl být pocit ohrožení a stresu. „Je to jedinec nadprůměrně inteligentní, jeho osobnost je bez výraznějších anomálií. Je dostatečně stabilní,“ sdělil Weiss. Případný návrat tohoto muže do společnosti psycholog hodnotí příznivě. Prakticky stejně se posléze odborník vyjádřil k osobě Aräshe N.

 
11:39
16. 4. 2019

Soud vyslechl odborný posudek na zdravotní stav číšníka Miroslava, který po rvačce s Nizozemci utrpěl těžké zranění a skončil v bezvědomí. Jak již včera číšník sdělil, přetrvávají u něj psychické problémy, užívá medikamenty, špatně spí a je v pracovní neschopnosti. Znalec v oboru psychiatrie Petr Navrátil potvrdil, že u muže byla diagnostikována posttraumatická stresová porucha, která vzniká po závažné stresové zátěži.

Na dotaz soudce Tomáše Kubovce, jaká je v tomto případě prognóza do budoucna, znalec uvedl, že obrovská většina těchto poruch odeznívá do dvou let od prožitku. „Menší část zůstává po dvou letech, pak mluvíme o posttraumatické změně osobnosti. Domnívám se, že prognóza v tomto případě by měla být spíše dobrá,“ uvedl u soudu Petr Navrátil.

 
11:04
16. 4. 2019

U soudu se nyní řeší znalecký posudek v oboru sportu a bojových umění. Znalec Alois Konečný došel k závěru, že nelze jednoznačně bezpečně tvrdit, že obžalovaní systematicky cvičí bojové umění či bojový sport, lze tedy pouze spekulovat. Poškozený číšník Miroslav dostal během útoku spoustu úderů, při kterých útočník stál v nestabilním postoji. „Opravdu trénovanému člověku by stačil jeden úder či jeden kop a bylo by vyřešeno,“ sdělil znalec.

 
10:22
16. 4. 2019

Před soudem vypovídala pracovnice restaurace, po které přišla i svědkyně Diana K. Ta byla přítomna během údajného prvního incidentu skupinky Nizozemců, která se měla odehrát už v noci na loňského 21. dubna před jedním z klubů v Dlouhé ulici v centru Prahy. Byla to noc před bitkou na terase restaurace.


Tam měl jeden z cizinců zezadu svědkyni obejmout. Svědkyně stála v hloučku kamarádů, došlo k rozepři, po které jeden z českých návštěvníků klubu dostal od cizince pěstí. Svědkyně nebyla schopna identifikovat, jestli tento útočník sedí v soudní síni, pouze popsala, že měl na sobě žluté tričko. Nyní však u soudu vypovídá přítel svědkyně, který byl u incidentu také. Jako útočníka označli obžalovaného Armina N.

 
10:07
16. 4. 2019

„Chtěl bych uvést, že před akcemi manažera restaurace docházelo dle mých znalostí pouze k verbální hádce. Jak už jsem řekl, myslím si, že manažer a jeden z mých kamarádů jsou zodpovědní za to, že rvačka začala. Proto jsme se do ní já a poškozený číšník dostali,“ okomentoval výpověď Milana M. obžalovaný Armin N.

 
9:59
16. 4. 2019

Zatímco obžalovaný Aräsh N. bedlivě poslouchá překlad tlumočnice, druhý obžalovaný Armin N. si chvílemi píše během výpovědí poznámky na papír.

 
9:44
16. 4. 2019

Jeden z návštěvníků se měl posléze omluvit a chtěl odejít, druhý se prý ale začal rozčilovat a dělat nemístné narážky. „Zpoza rohu přistoupili další členové skupinky, začali pokřikovat. Jeden z cizinců začal vstupovat do prostoru terasy, stoupl jsem si, aby nevstupovali. Byli tam starší lidé a matky s dětmi,“ vysvětlil manažer. Soudce Tomáš Kubovec upozornil, že z videozáznamu to poté vypadá, že skupinka chtěla odejít, manažer ale měl do jednoho strčit, což vyvolalo finální bitku. Manažer ale už při policejním výslechu uvedl, že dle jeho názoru věděl, že neodejdou. Chtěl pouze chránit personál a návštěvníky restaurace. Dle Milana M. návštěvníci kopali do stolu, plivali a stavěli se do bojového postavení.

 
9:39
16. 4. 2019

Před soudem vypovídá Milan M., který byl v době incidentu manažerem restaurace. Uvedl, že v době příchodu nizozemské skupiny seděl u stolu se známými, takže příchozí nemohli tušit, že jde o zdejšího manažera. Dva členové skupinky se posadili k rezervovanému stolu, měli s sebou vlastní nápoj. „Upozornil jsem je, že stůl je rezervován a že sem nemohou přijít s vlastním pitím. Říkali, že mě to nemusí zajímat, ale kamarádka jim řekla, že může, protože jsem manažer,“ uvedl Milan M.

 
9:33
16. 4. 2019

Oba obžalovaní dnes k soudu přišli v novém oblečení, působí vyrovnaně. S klidnými výrazy poslouchají výpovědi znalců a dalších účastníků líčení, které jim simultánně do angličtiny tlumočí překladatelka.

 
9:16
16. 4. 2019

Druhý den soudního líčení s nizozemskými bratry začal informacemi od doktorky Aleny Gayové, znalkyně v oboru psychiatrie. Ta posuzovala oba obžalované. Odbornice u nich nezjistila v minulosti, v době páchání trestné činnosti či v době znaleckého vyšetření žádnou duševní chorobu nebo poruchu. „Poznávací, ovládací ani rozpoznávací schopnosti jsem neshledala snížené. Pokud bude prokázáno, že byli pod vlivem alkoholu, jejich ovládací schopnosti by byly narušeny jemně, nikoliv podstatně,“ sdělila odbornice. Ta zároveň uvedla, že téměř s jistotou lze říct, že jednání útočníků nebylo vedeno v afektu.

 
14:21
15. 4. 2019

Soud je pro dnešek u konce, pokračovat bude zítra v 9:00 v budově Městského soudu pro Prahu 2. Hovořit bude provozní restaurace Milan M., soudní znalci i lékaři ke znaleckým posudkům na oba obžalované, znalec na bojové sporty a další svědci. 

 
14:20
15. 4. 2019

Oba bratři, Armin i Aräsh, zůstávají ve vazbě. „Vyhlašujeme usnesení, oba obžalované i nadále ponecháváme ve vazbě. Málokdy se stává, že by sami obžalovaní požádali, aby zůstali ve vazbě, jsou plnoletí a svéprávní,“ uvedl soudce. Prodloužení vazby je pravomocné, Nizozemci se odvolávat nebudou.

 
14:18
15. 4. 2019

Číšník Miroslav na řeči obou bratrů reagoval jen přikývnutím. Pak ze soudní síně odešel.

 
14:12
15. 4. 2019

Také Armin k číšníkovi promluvil. „Co se stalo, bylo hrozné, nemělo se to stát. Dostali jsme se do rvačky, kterou jsme ani nezačali. Až když jsem viděl video, jsem si to uvědomil. Ani jeden z nás nebyl zodpovědný za to, že bychom to začali. Jak jsem uváděl u soudu, cítím se plně zodpovědný za následky, které jsem Vám způsobil. Až poté, co jsem byl zadržen, jsem viděl celý spis, poslal jsem Vám, jak víte, dopis s omluvou. Plně chápu, proč jste neodpověděl. Také bych asi po takové věci neodpovídal. Teď bych se rád z očí do očí omluvil a řekl, že jsem otevřen jakékoli finanční podpoře, kterou budete potřebovat. Jsem připravený pomoci, abyste se z toho zotavil,“ uvedl Nizozemec.

 
14:10
15. 4. 2019

Na závěr líčení promluvili k číšníkovi sami obžalovaní. Aräsh N. mu poděkoval za možnost s ním promluvit a osobně se mu omluvil. „Nikdy jsem neměl v úmyslu Vás zranit. Finanční nabídka několika tisíc eur z loňska, kterou jsem učinil během vazebního zasedání, byla jeden konkrétní návrh. V té době to bylo vše, co jsme já a bratr měli. Moje společnost zrovna začínala, neměl jsem žádné úspory. Moji rodiče jsou chudí, nemohou mi finančně pomoci. Ale slibuji Vám stejně jako soudu, že udělám vše možné, abych pokryl Vaše finanční újmy, jakmile budu schopen pracovat. Kromě finančních problémů vidím, že máte i emoční problémy, jediné, co Vám mohu nabídnout, je, že jsem otevřený kontaktu, pokud by Vám to mohlo nějak pomoci zpracovat tu rvačku jako takovou,“ řekl číšníkovi před soudem.

 
14:02
15. 4. 2019

Napadenému číšníkovi nyní klade dotazy Arminův obhájce: „Pozoroval jste napadení kolegy Milana M. (manažera restaurace, pozn. red.) - odkud?“ „Nic takového jsem neříkal, viděl jsem útok na Milana M. Byl jsem uprostřed zahrádky. Od místa asi 3 metry. Uslyšel jsem hluk, otočil jsem se,“ uvedl Miroslav.

 
13:58
15. 4. 2019

Napadený číšník podle svých slov dochází k psychologovi. „Určitě pozitivní vývoj je, ale hrozně malý. Cítím se o 10 let starší. Zapomínám, hůř komunikuji, nevybavují se mi slovíčka, vše je jiné.“

Omluvný dopis od obžalovaných dostal. „Nereagoval jsem, měl jsem jiné starosti se svým zdravím. To bylo asi měsíc až dva od incidentu, vím o jednání mezi právníky,“ uvedl Miroslav.

 
13:55
15. 4. 2019

Miroslav pokračuje popisem svého současného zdravotního stavu: „Nejsem na tom psychicky ani fyzicky dobře. Stále jsem v pracovní neschopnosti. Nemám vykonávat žádnou námahu. Těžko se mi spí, občas se mi to vrací, beru prášky. Všechny problémy stále přetrvávají, doufám, že časem to bude lepší.“

Z fyzických komplikací vyjmenoval neustálé otékání oka, protože v očním oblouku má titan. Přetrvávalo mu také dvojité vidění, to stále není stoprocentní, podle lékařů má na sítnici zbytek skvrny. 

 

 

 
13:53
15. 4. 2019

Podle napadeného číšníka jeden z Nizozemců, nejspíš muž v černém tričku s batohem, pak kopl do stolu, načež spadl porcelán a začal chaos. „Tou dobou se v restauraci nacházelo asi 20 hostů, maminky s dětmi, panika, křik, pláč. Kolegyně vzala děti a maminku dovnitř, aby se schovaly. Agrese se stupňovala. Lidé postávali na terase, snažili jsme se, aby šli z terasy pryč. Vytlačovali jsme je za hranici zahrádky za soukromý pozemek,“ uvedl. 

„Hlídal jsem perimetr, aby nešli dovnitř, oni byli pořád vulgární, nadávali. Pak už jsem tomu nevěnoval pozornost, šel jsem mezi hosty, když se vzdálili od zahrádky. Vtom jsem slyšel hluk, otočil jsem se a vidím, jak dva až tři útočníci začali útočit kopy. Snažil jsem se to uklidnit, ale oni byli přede mnou v bojovém postavení oba dva, cítil jsem, že něco bude špatně. Vlétl jsem k soše Franze Kafky, to byl reflex, pak jsem cítil na kotníku podražení nohou a ležel jsem na zemi. Ucítil jsem dvě rány a omdléval jsem. Od té doby, co jsem schytal úder do hlavy nohou, si nic nepamatuju.“

 
13:47
15. 4. 2019

Číšník Miroslav začíná s popisem událostí 21. dubna 2018, kdy se mu změnil život. „Byla klasická směna, přišel jsem do práce kolem 10:00, vše probíhalo, jak má. Až na tuto událost. Měl jsem přestávku, kouřil jsem s kolegou, viděl jsem sedmičlennou skupinku, jak přichází na piazzettu. Vidím, že kolega přichází ke skupince, komunikuje s nimi již delší dobu, než je zdrávo, běžně hosty okamžitě usazujeme,“ uvedl Miroslav u soudu. Jeho výraz je klidný, při výpovědi se dívá na soudce.

„Viděl jsem, jak provozní vstává od stolu, což není běžné. Šel jsem se podívat, co se stalo. Řekli mi, že si chtěli sednout k rezervovanému stolu a mají svůj donesený alkohol. Slyšel jsem vulgární nadávky na nás a byl tam verbální konflikt. Nechtěli odejít. Někteří odcházeli, další ale opakovaně přicházeli. Začali po nás plivat. My jsme pořád byli v klidu. Doufali jsme, že brzy odejdou, že to přetrpíme, ale nestalo se,“ pokračuje. 

 
13:38
15. 4. 2019

Do místnosti přichází napadený číšník Miroslav, jehož výslechem bude soudní líčení pokračovat. Soudce neshledal důvod k tomu, aby číšníka vyslýchal v oddělené místnosti, ten tak nyní stanul přímo naproti oběma obžalovaným bratrům.

 
13:35
15. 4. 2019

Napadený při dřívějším výslechu uvedl, že byl útočník výrazně menší. Obhájce Armina N., kterého údajně napadený muž identifikoval jako útočníka, vyzval svého klienta, aby povstal. Armin je podle něj menší než údajně napadený, ale ne výrazně. „Před klubem byla ochranka, nijak se nezapojila, bylo to tak rychlé, že ani nešlo o pomoc požádat. Stáhl jsem se na úroveň ochranky, která se nezapojila, ale útočníci blíž k ochrance nešli. Po útoku jsem se šel dovnitř opláchnout k zrcadlu, když jsem viděl, jak vypadám, nechal jsem se ošetřit. Ochranka mě pustila dovnitř zraněného, abych se opláchl,“ uvedl muž.

 
13:25
15. 4. 2019

Soud předvolal svědka, jehož údajně obžalovaní Nizozemci napadli ještě před útokem na číšníka. K napadení mělo dojít tentýž den zhruba v 1:30 ráno před barem James Dean v ulici V Kolkovně v centru Prahy. „Byli jsme na cigaretě před klubem s kamarádkou, k přítelkyni přišel jeden z mužů a zezadu ji chytil za prsa, došlo k rozepři,“ popsal. Podle něj na něj skupinka zhruba šesti až sedmi lidí začala pořvávat. Jeden z obžalovaných ho údajně vyzval, aby se omluvil. „Řekl jsem, proč bych měl, když mi sahají na přítelkyni. Řekl jsem něco ve smyslu, že není normální, aby se cizinec na návštěvě choval takto. Načež jsem anglicky řekl ,fuck you', ať odstoupí. Vypadalo to, že situace je ukončena, otočil jsem se na kamaráda, v tu chvíli jsem jen viděl, jak mi letí pravý hák pěstí. Měl jsem temno, kryl jsem se a stáhl se. Rána byla zezadu,“ popsal údajné napadení. Muž pak vyhledal lékařské ošetření v nemocnici Na Františku, měl v ústech šest stehů.

 
13:18
15. 4. 2019

Podle obhájců Armina N. spadl číšník na pravý bok a další zranění si mohl způsobit odražením od země. Soudní znalec Procházka stanovil, že veškerá poranění jsou na pravé straně hlavy, obhajoba vyžaduje nový znalecký posudek. Ten by měl být soudu představen 30. dubna. 

 
13:12
15. 4. 2019

Aräsh N. k videu: „Toto je podruhé, kdy jsem se pořádně na video podíval. Jsem opravdu překvapen, že je tam tolik věcí, které si nepamatuju, jak rvačka postupně šla, že tam lidé mezi sebou mluvili. Nepamatuji si, že to bylo až tak velké. Bylo to špatně. Kdybych to takto viděl v okamžiku rvačky z ptačí perspektivy, nikdy bych se do takové rvačky nezapletl.“

Armin N. k videu: „Jsou tam věci, na které jsem si vůbec nevzpomněl. Jsem opět šokován intenzitou té rvačky, strašně moc toho lituji. Chtěl bych říci, že já a číšník jsme se dostali do rvačky, kterou jsme nezačali.

 
13:05
15. 4. 2019

Po hodinové přestávce líčení pokračuje. V soudní síni se přehrává video, které pětici Nizozemců zachycuje při útoku na číšníka.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
11:48
15. 4. 2019

Líčení bylo nyní přerušeno, soudce vyhlásil hodinovou přestávku. Poté se přistoupí k výslechu napadeného číšníka Miroslava (36).

 
11:42
15. 4. 2019

Soud bude ještě v pondělí nebo v úterý rozhodovat o jejich dalším setrvání ve vazbě. Soudce Tomáš Kubovec se proto obou obžalovaných zeptal na vyjádření, ti shodně prohlásili, že chtějí i nadále zůstat ve vazbě. Podle soudce je to velmi nestandardní. 

„Je to rok, co se to stalo. Chci uvést, že poté, co jsem zjistil o všech následcích, všeho moc lituji. Stydím se za to, že se to přihodilo. Chci dodat, že velice lituji následků zranění číšníka. Chtěl bych říci, že přebírám plnou zodpovědnost. Nemohu ale říci, že lituji toho, že jsem chtěl bránit kamaráda před manažerem restaurace. Viděl jsem to tak, že manažer byl ten, co napadl. Ani jeden z nás nebyl zodpovědný za začátek rvačky. Neměl jsem nikdy v úmyslu zabíjet,“ uvedl Armin N. 

„Pro mě teď není prioritou být venku. I když to nebyl můj úmysl číšníka zranit, cítím se plně zodpovědný za to, co se mu stalo. Občas v životě činíte rozhodnutí, pak přicházejí následky. Navrhuji, abych zůstal nadále ve vazbě,“ řekl Aräsh.

 
11:32
15. 4. 2019

Nyní se obžalovaného ptá státní zástupkyně. Zajímá ji, kolikrát číšníka praštil rukou. „Věřím, že třikrát až čtyřikrát. Později na videu jsem viděl, že to bylo asi desetkrát. V tu chvíli ležel.“ Zástupkyni zajímá, proč ho tedy poté ještě kopnul do hlavy. „Kolem byl chaos, nevím. Reagoval jsem tak na základě strachu, adrenalinu, alkoholu. Ani jsem si neuvědomil, že jsem ho do hlavy kopl. To jsem zjistil až později,“ uvedl Armin.

 
11:25
15. 4. 2019

Také on se, stejně jako jeho bratr Aräsh, přiznal k pití alkoholu. „V parku před incidentem jsem vypil asi půl litru vodky a čtyři až pět půllitrů piva. Normálně nepiju tolik. Jelikož to byla speciální příležitost, pil jsem víc. Uvědomuji si, že to je chyba,“ uvedl.

 
11:22
15. 4. 2019

Podle Armina N. se jeho rodiče snaží škodu uhradit. Podle soudce však peníze poškozenému číšníkovi uhrazeny nebyly. „Peníze nebyly zaslány kvůli situaci, ve které se nacházíme. S bratrem se poslední rok nacházíme v zadržení,“ uved Armin. Tam však podle soudce mohou strávit i dalších 17 let, poskytnutá kompenzace by podle něj byla polehčující okolnost. „Rozumím. My jsme jediní dva, co vydělávali většinu peněz v rodině. Z toho důvodu byla nabídnuta menší finanční podpora, která bude poskytnuta. Jsem připraven poskytnout pomoc,“ uvedl Armin. Podle jeho obhájce nabídli číšníkovi odškodnění, ten však nemá zájem o dílčí plnění. 

 
11:16
15. 4. 2019

Číšník požaduje po obžalovaných odškodnění 100 tisíc eur. „Stále nemám představu o tom, čím vším číšník prošel,“ uvedl Armin N. u soudu. Podle soudce však dostal veškeré infomace v anglickém překladu. „Stále čekáme na finální prohlášení vzhledem ke zdravotním následkům číšníka,“ uvedl Armin.

 
11:14
15. 4. 2019

Armin N.: „Chci říct, že čistě hypoteticky, pokud bychom věděli, jak těžce je poškozený zraněn, a chtěli bychom se vyhnout tomu, aby nás chytla policie, proč bychom se vraceli do Prahy? Nevěděli jsme, co se děje, že jsme hledáni. Nevěděl jsem, že ten muž je tak vážně zraněný.“

Poté, co jsem plně zjistil následky zranění, poslal jsem dopis s neurčitým návrhem, že jsem připraven mu pomoci. Poté došlo ke kontaktu mezi právníky. Můj právní zástupce znovu nabídl pomoc. Opět jsem poslal dopis rodině číšníka, kde jsem uvedl, že chci nabídnout jakoukoliv finanční pomoc, kterou budu schopen poskytnout.“

 
11:12
15. 4. 2019

Armin N. pokračuje v popisu události. „Diskuze se přiostřila. Zapojili se do toho i další lidé z restaurace. Myslím, že kvůli této hádce se k manažerovi připojil personál z restaurace, protože si mysleli, že se tam něco děje. Dvě skupiny lidí se překřikovaly. Na základě toho, že lidé začali být agresivní, jsme se rozhodli (naše skupina), že odejdeme,“ uvedl Armin. Podle něj pak manažer napadl jejich kamaráda. „Stál jsem za kamarádem, nerozuměl jsem vzniklé situaci, protože předtím se kromě pokřikování nic nedělo. Vzpomínám si, že jsem šel směrem dopředu, a když jsem viděl, že kamarád dostal ránu, co jsem přesně dělal, si jasně nepamatuji. Až poté, co jsem zhlédl video, vím, že to byl ten okamžik, kdy jsem se zapojil do konfliktu,“ uvedl. 


„Rozhodl jsem se, že muže budu bránit, lituji toho. Nebylo to úmyslné. Vím jistě, že jsem na to místo nepřišel, abych se popral. Vzpomínám si, že jsme pak začali opouštět náměstí, ne kvůli tomu, že jsme si uvědomili, co se stalo, ale protože tam byla skupina lidí, která nás honila a křičela, že si nás najdou. Bál jsem se, úplně jsem si neuvědomoval, co se vlastně děje. Odběhli jsme 200 až 300 metrů pryč. Když jsem měl chvilku, aby se snížil adrenalin, rozhodli jsme se, že půjdeme do hotelu, abychom se vzpamatovali. V té chvíli jsem krvácel z úst a nosu, nevím přesně, jak se to stalo,“ dodal. 

„Byli jsme v šoku a nemohli jsme věřit tomu, že se to stalo. Poté jsme se rozhodli, protože se někteří necítili bezpečně, že budeme pokračovat v plánech a odjedeme do Berlína,“ uvedl Armin. V Berlíně zůstali dva dny, pak se taxíkem vrátili do Prahy.

 
11:02
15. 4. 2019

Armin N. požádal soud o povolení vyprávět celý příběh už od příletu do Prahy. „Přicestovali jsme sem do města, protože jsme chtěli s přáteli oslavit rozlučku se svobodou. Měli jsme v úmyslu popíjet a užít si to. To jsme také dělali až do chvíle incidentu. Jeli jsme rovnou do hotelu, pak strávili den ve městě. Začali jsme od počátku popíjet alkohol. Večer jsme navštívili mnoho různých klubů, 4 až 5. Kolem 3:00 jsme přišli na hotel, kde jsme pili dál. Potom jsme se potkali s dalšími lidmi ze skupiny, rozdělili jsme se, ve skupinkách jsme šli do různých klubů. To byl první den. Nikdo z nás se dle mých vědomostí nedostal do žádného konfliktu,“ uvedl k začátku svého výletu.


„Druhý den jsme se vzbudili brzy, snídaně, šli jsme do města. Téměř celý den jsme strávili v parku u Karlova mostu. Zase jsme skoro celý den pili alkohol. Po 5 nebo 6 hodinách v parku jsme se rozhodli jít někam do centra do restaurací, abychom se najedli. Nevím přesně, jak jsme se dostali na náměstí Franze Kafky, už mi chybí některé vzpomínky. Jak jsme došli, rozhodli jsme se, že si dáme jídlo, proto jsme šli směrem k restauraci. Dva členové skupiny šli první. Viděl jsem opodál, jak se posadili ke stolu a čekali, až někdo přijde a obslouží je. Potom si vzpomínám, že jsem viděl náhodného muže, šel k nim a napřímo nepěkně jim řekl, že nejsou vítáni. Později jsme zjistili, že je to manažer restaurace. Trval na tom, abychom odešli. Začala diskuze. Jeden z kamarádů řekl, že odejdeme, byl problém s alkoholickým drinkem, který nebyl z restaurace. Kamarád se postavil a nabídl, že vypije nápoj a poté se posadil,“ uvedl Armin N.

 
10:48
15. 4. 2019

Armin N.: „Jsem svobodný, bez manželky. Nemám ani přítelkyni. Bydlím v Holandsku se svým bratrem. Moji oba rodiče jsou naživu. Pracuji jako fitness trenér. Měsíční výdělek jsem měl zhruba dva tisíce eur, ale pracoval jsem na volné noze, takže se to lišilo. Nikdy jsem nebyl soudně trestán.“

 
10:46
15. 4. 2019

K soudu přivedli druhého z bratrů, Armina N. Ten nyní bude vypovídat. 

 
10:45
15. 4. 2019

„Ze znaleckých posudků vyplývá, že poškozený utrpěl velmi vážná zranění, i pokud jde o jeho psychický stav, který ani po roce stále není dobrý,“ řekl soudce Tomáš Kubovec.

 
10:32
15. 4. 2019

Byli v den konfliktu ovlivnění alkoholem? „Pili jsme předtím. Normálně nepiju tolik, jako jsme pili během návštěvy Prahy. Neměl jsem problémy s alkoholem tak, abych nemohl chodit nebo mluvit. Během víkendu jsme pili několik dnů po sobě, vzpomínám si, že jsem byl v ten den unavený, dost si toho nepamatuji. Nevím, jestli to bylo alkoholem, adrenalinem, nebo stresem,“ uvedl Aräsh.

 
10:25
15. 4. 2019

Aräsh N. číšníkovi podle svých slov napsal z vazby dopis s omluvou a nabídkou podpory. „Řekli mi, že omluvy nebyly akceptovány. Chtěl bych požádat soud, abych se mu mohl omluvit napřímo. Cítím se hrozně a zahanben,“ uvedl Nizozemec. Poté požádal otce, aby prodal veškerý Aräshův majetek. „Jako začínající podnikatel nemám velký majetek, měl jsem auto, hodinky, to jsem požádal otce, aby prodal, aby získal peníze pro číšníka. Nevím, jak probíhala komunikace mezi právníky a zástupcem číšníka a jestli nějakou částku dostal.“

 
10:15
15. 4. 2019

Po incidentu Aräsh N. s ostatními Nizozemci odjeli do Berlína. „Tam si pamatuji, že jsem nad rvačkou přemýšlel. Hledal jsem zprávy o ní, ale nic jsem nenašel. Poté, co jsem se vrátil do Prahy, hledal jsem dál zprávy, ale stále nic. Poté, co jsme byli zadrženi, jsme zjistili o poraněném číšníkovi. Když mi řekli, že jsem zodpovědný za jeho zranění, nerozuměl jsem, jak je to možné,“ uvedl. Z videa, které pak zhlédl ve vězení, byl podle svých slov v šoku. „Vypadalo to tak neskutečně a jinak oproti tomu, co si pamatuji. Nepoznával jsem se na tom videu, vypadal jsem jako robot,“ řekl Aräsh u soudu. 

 
10:10
15. 4. 2019

„Viděl jsem na zemi ležet muže,“ pokračuje v popisu Aräsh N. „Snažil jsem se dostat blíže, abych zjistil, co s tím člověkem je. Několik mužů mě vyhnalo pryč. Něco křičeli a já utekl. Když jsme odešli, cítil jsem strach a šok kvůli tomu, co se stalo. Křičel jsem na kamaráda a ptal se, proč pokračoval ve rvačce, když byli všichni připraveni odejít. Ostatní přátelé uváděli, že jsme se jen bránili, ukazovali svá poranění a oblečení, kamarád měl nateklé oko, bratr Armin krvácel z obličeje.“

 
10:02
15. 4. 2019

Aräsh N. přistoupil k popisu 21. dubna 2018, kdy k napadení došlo: „Hledali jsme restauraci, kde bychom se mohli najíst. Došli jsme na náměstí vedle sochy Franze Kafky, dva moji přátelé šli na terasu, aby našli místo. Ostatní jsme zůstali na náměstí,“ uvedl. „Slyšel jsem, že kamarádi se dostali do hádky s mužem. Nerozuměl jsem, o čem se dohadují, šel jsem blíž a viděl jsem, že kamarád se snaží muže uklidnit. Muž byl velmi rozzlobený, nevím, proč. Můj kamarád byl také rozzlobený, ale taky jsem nevěděl proč.“ Onen muž byl údajně manažer restaurace. Hádka pak prý začala eskalovat.

„My jsme byli připravení odejít, ale manažer zničehonic napadl Aliho do zad. Já jsem se vrátil a odstrčil jsem manažera pryč, použil jsem k tomu svou nohu. Od té doby bylo vše velice rychlé. Několik lidí, co byli oblečeni jako číšníci, se prali vedle manažera, cítil jsem, že mě někdo napadl. Nevěděl jsem přesně, kdo co dělá. Bylo tam mnoho křiku, strkání. Pamatuji, že jsem někoho dvakrát či třikrát kopl do zad. Nevím, jestli ten člověk, kterého jsem kopl, byl ten samý, co předtím. Mé kopy byly nízké intenzity do zadní části, kde se nacházejí žebra. Pak přede mnou najednou někdo spadl. Ten člověk se začal zvedat a já jsem ho kopl do obličeje. Jeden muž nás odstrčil pryč, tím pro mě rvačka skončila,“ popsal osudné chvíle.

 
9:52
15. 4. 2019

Aräsh N. byl už v minulosti trestán - v roce 2005, když mu bylo 18 let, ho podle jeho slov odsoudili kvůli tomu, že bránil svoji přítelkyni. Jiné trestní stíhání proti němu vedeno není, uvedl.

 
9:51
15. 4. 2019

Jako první hovoří Aräsh N. Podle svých slov vyrůstal v Holandsku, narodil se v Německu. „Měl jsem dobrý život, 14 let jsem studoval a poté jsem založil vlastní společnost, která se zabývá internetovým marketingem. Kvůli tomu, co se stalo, jsem o ni ale přišel. Jelikož jsem ji už jednou vybudoval, plánuji, že až to bude možné, udělám to znovu. Chtěl bych říci, že mám přítelkyni, snažil jsem se užít si život, jak to jen šlo,“ uvedl ve své úvodní řeči.

 
9:35
15. 4. 2019

Vítáme vás u online přenosu s dvojicí Nizozemců, Arminem a Aräshem N., kteří jsou obžalovaní z pokusu o vraždu číšníka Miroslava. Toho 21. dubna 2018 spolu s dalšími třemi kumpány zmlátili tak, že skončil v bezvědomí a strávil několik týdnů v nemocnici. 

VIDEO
Video se připravuje ...

Fotogalerie
28 fotografií