K otřesnému incidentu došlo v sobotu 4. listopadu 2017 v tramvaji č. 6. 36letý muž původem z Afriky, jenž v Praze žije už deset let, cestoval MHD přes I. P. Pavlova směrem na náměstí Míru, když si ho všimla skupina mladíků ve fanouškovských barvách fotbalové Sigmy Olomouc. Muže začala otřesným způsobem obtěžovat.

„Začali na mě řvát, že jsem černá huba a špinavej negr. Taky křičeli, že bych se měl vrátit do Afriky a že černoši a Židi by měli jít do plynu,“ popsal muž serveru Aktuálně.cz nehorázné chování agresorů. 

U slovních urážek ale nezůstalo - muži po Afričanovi začali házet citrony, jeden z nich mu podle jeho vlastních slov vymačkali na hlavu. Po několika minutách ponižování muže napadli pěstmi a způsobili mu pohmožděniny. Situace byla o to alarmující, že se muže v tramvaji nikdo nezastal a údajně mu větina lidí dokonce odmítla svědectví. Napadený muž musel zmáčknout nouzové tlačítko a požádat řidičku, aby zavolala záchranku a policii.

„Kriminalisté v minulých dnech zahájili trestní stíhání tří mužů ve věku od 18 do 21 let pro trestné činy ublížení na zdraví, výtržnictví a hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. V tuto chvíli je tedy případ ve fázi vyšetřování,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk bez dalších podrobností.

Fotbalový klub, v jehož barvách byli útočníci oblečeni, se od jejich chování už v listopadu distancoval. „Takové jednání ostře odsuzujeme! Jedince, kteří se toho dopustili, nepovažujeme za příznivce SK Sigma Olomouc, nejsou na našem stadionu vítáni! Kdo se takto chová, není fanoušek SK Sigma,“ sdělili po události na webu.