„Je patrno, že tlak agentů na to, aby se akce s vlakem uskutečnila, narůstal, sílil. Byly tady určitě momenty, které přinejmenším zpochybňují to, nakolik se agenti pohybovali přesně v rámci mantinelů daných zákonem,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Zdeněk Sovák.

Obžaloba tvrdila, že Petr S., Martin I. a Alexandra Š. „chtěli zastrašit obyvatelstvo a jejich cílem bylo ohrozit lidské životy“. Měl jim k tomu posloužit plánovaný útok na nákladní vlak s vojenským materiálem. K útoku prý chtěli v úseku mezi pražským Radotínem a Berounem použít zápalné lahve, které v dubnu 2015 zakopali poblíž železničního mostu v Chuchli.

Další dvě dívky, Radka P. a Katarína Z., stanuly před soudem kvůli tomu, že plánování útoku údajně nepřekazily. O jedné z nich obžaloba také uváděla, že společně s Petrem S. a Martinem I. vyrobila zápalné lahve k ochraně squatu Cibulka.

Trojici „útočníků“ hrozilo v případě prokázání viny až 20 let za mřížemi nebo i výjimečný trest. Státní zástupce požadoval v hlavním líčení pro Petra S. s Martinem I. 12 let, pro Alexandru Š. mírnější trest vězení. Jeho kolegyně dnes proto marně usilovala o to, aby odvolací senát osvobozující verdikt zrušil a aby věc vrátil pražskému městskému soudu k dalšímu projednání.

Infiltrovaní agenti

Případ souvisí s rozsáhlou policejní razií proti extremistům z dubna 2014, při níž chtěli policisté sledováním a odposloucháváním rozkrýt Síť revolučních buněk. Této organizaci připisují žhářské útoky na policejní auta nebo mýtné brány. Do skupinky kolem anarchisty Petra S. se proto infiltrovali policejní agenti pod krycími jmény Petr a Robert.

Petr S. tvrdí, že mužům nevěřil a schválně „hrál jejich hru“. Prozradilo je prý mimo jiné to, že si navzdory proklamacím o ochraně práv zvířat dali v restauraci svíčkovou. Popsal také aktivitu agentů: platili prý za nákup materiálu na zápalné lahve, vybírali místo útoku a tlačili skupinu k násilné akci, kterou prý Petr S. záměrně obstruoval a odsouval.

Po svém zadržení strávil Petr S. osm měsíců ve vazbě, Martin I. v ní byl rok a čtvrt. Od státu nyní mohou žádat odškodné.

Fotogalerie
3 fotografie