„Obžaloba byla ve středu podána k Městskému soudu v Praze, konkrétně pro dva skutky: první pro vraždu ve stadiu pokusu, druhý pro vraždu dokonanou. Skutek tedy (obžalovaná) spáchala opětovně. Hrozí jí až výjimečný trest,“ uvedla Zenklová.

Tehdy třiatřicetiletá útočnice, která byla ten den propuštěna z bohnické léčebny, si na Smíchově svou oběť vybrala zřejmě náhodně. Zbraň si opatřila přímo v obchodě, kde se vražda stala. Čtyřiapadesátiletá matka dvou dětí na místě zemřela.

V Bohnicích se útočnice léčila opakovaně a měla konflikty s ostatními pacienty. Naposledy tam byla kvůli druhému skutku, ze kterého je obžalována. Stal se v kavárně na pražském Újezdu na začátku července, kdy podle policie škrtila ženu na toaletách podniku.

Zasahující hlídka převezla útočnici na psychiatrii v Bohnicích, lékaři ale o útoku informace od policistů nedostali. Generální inspekce bezpečnostních sborů kvůli tomu dva policisty v říjnu obvinila.

Ředitel bohnické nemocnice Martin Hollý už dříve uvedl, že pacientka byla z léčebny propuštěna ve stabilizovaném stavu a s nastaveným užíváním léků. Stejně jako v jiných podobných případech dostala kontakt na lékaře, který by ji převzal do péče. Hollý také upozornil, že nikdy nelze garantovat nulovou pravděpodobnost agresivity i u zdravých lidí.

Pražští policisté už v srpnu přiznali pochybení. Psychiatrickou nemocnici Bohnice prošetřovala kvůli incidentu expertní komise. Na konci srpna oznámila, že lékaři nepochybili. Uvedla, že chyba byla v komunikaci mezi policií, záchranáři a lékaři psychiatrické nemocnice.