Těžko uvěřitelný příběh s tragickým koncem se odehrál v únoru 2022. Matka celých sedm hodin léčila podle internetu ve svém bytě dvanáctidenního syna, který měl potíže s dýcháním.

„Sama stanovila dítěti diagnózu, že mu zaskočilo mléko a potřebuje uvolnit dýchací cesty. „Postupovala podle rad, které si vyhledala na internetu. Podařilo se jí dosáhnout toho, že dítě vyzvracelo část potravy. Jeho zdravotní stav se ale nezlepšil, naopak se zhoršoval. Ve stále kratších intervalech docházelo k zástavě dechu,“ uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová.

Strach ze sociálky

„Žena se i přesto nadále soustředila na vlastní diagnózu a na opakované zástavy dýchání reagovala tím, že mu stlačovala hrudník a několikrát ho také hrubě udeřila do zad,“ dodala Brázdová.

Záchranku žena zavolala až po sedmi hodinách, když už dítěti nebylo možné pomoci a přivolaný lékař konstatoval smrt. Příčinou byl otok mozku po jeho pohmoždění. „Měla jsem strach ze sociálky. Už jednou mi sebrali dceru,“ reagovala žena na otázku soudce, proč nezavolala lékaře. Nedokázala také vysvětlit, že příčinou smrti nebylo udušení potravou, ale otok mozku.

Soudce: Sobecky motivovaná

Obhájkyně žádala pro ženu podmíněný trest. Soud ale nevyhověl. „Jednala racionálně, nijak nezmatkovala a šla hledat pomoc na internet. Byla sobecky motivovaná, aby se vyhnula setkání s OSPOD a dala všanc zdraví svého dítěte. Neslyšeli jsme nic o upřímné lítosti, její výpověď byla chladná,“ řekl soudce Bouček. Rozsudek není pravomocný, žena si nechala lhůtu na rozmyšlenou.

VIDEO: Necháváte miminko vyplakat? Nedělejte to! Škodí to jeho vývoji.