„Kraj jednoznačně říká, že se na Šumavě zlato těžit nebude,“ řekl po schválení zastupiteli náměstek hejtmana a poslanec Josef Bernard (STAN). Zastupitelé schválili usnesení, které nesouhlasí s průzkumnými územími ani s případnou těžbou v žádné ze šumavských lokalit. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nedávno průzkum odmítlo, ale dvě ze tří firem se odvolaly a podaly rozklad.

„Je s podivem, že jednou za čas se vždycky objeví úvahy o tom, že by se mohla obecně obnovit těžba zlata na Šumavě. Považoval jsem za velmi důležité, aby zastupitelstvo jednoznačně deklarovalo, že s něčím takovým nesouhlasíme. Pro nás je Šumava přírodní klenot, hlavní turistické místo kraje a zásobárna vody, které si nesmírně vážíme,“ podotkl Bernard.

Budou to asi zkoušet dál

Stanovisko nyní náměstek hejtmana oznámí ministrovi životního prostředí Petru Hladíkovi (KDU-ČSL). „Myslím si, že v rozporu nebudeme, protože i ministerstvo (MŽP) zamítlo v prvotní fázi tento záměr,“ uvedl. Zastupitelé také uložili náměstku Bernardovi hájit tento zájem před příslušnými orgány.

Bernard potvrdil, že dvě ze tří neúspěšných firem podaly k MŽP rozklad. „Budou to zkoušet samozřejmě dál, ony si nás i obcházejí. Ale my tuto těžbu nepřipustíme,“ vzkázal Bernard.

Podle něj nebude kraj ani jeho obce rozlišovat, zda jde o žádost státní firmy Diamo nebo nadnárodního koncernu nebo kohokoli jiného.

VIDEO: Guvernér ČNB Michl v Hráčích: Proč chce mít v bance 100 tun zlata.

Video
Video se připravuje ...

Guvernér ČNB Michl v Hráčích: Proč chce mít v bance 100 tun zlata a jak moc levné budou ještě hypotéky? hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica