Měření ze začátku letošního ledna ukázalo, že dub letní, který se vyznačuje velmi tvrdým dřevem, je odolný proti zlomu i vývratu. „Odborníci se shodli na tom, že dřevina, která je současně napadená dřevokaznou houbou, zde vydrží ještě nejméně deset let,“ potvrdil náměstek primátora Aleš Tolar.

„Každé dva roky provedou arboristé pravidelný redukční obvodový řez koruny. Do tří let bude provedena redukce dlouhých a silných větví ve spodní části koruny z důvodu požadovaného zeštíhlení tvaru koruny dubu o zhruba 35 procent,“ uvedla vedoucí Úseku městské zeleně Správy veřejného statku Lucie Davídková. Z koruny se též budou pravidelně odstraňovat suché a poškozené větve.

Významný strom

Zátěžové zkoušky, kterými strom prošel, jsou velmi náročné. Využívají se proto u výjimečných dřevin. Zkoumaný dub letní toto kritérium beze zbytku splňuje.

Je totiž významnou součástí prostoru před budovou Západočeského muzea, své místo má i jako nedílná součást historického parku. „Je významným kompozičním prvkem a dominantou i cenným exemplářem svého druhu,“ doplnila Davídková. Další testování strom čeká za tři roky.

Stárnou i odumírají

Stromy, jako všechny živé organizmy, procházejí různými fázemi vývoje. Stárnou i postupně odumírají. V parcích a sadech ale nemohou správci nechat zánik stromu dojít až do úplného konce, tedy pádu.

Proto stromy na veřejných plochách pečlivě sledujeme, kontrolujeme a navrhujeme různá pěstební opatření, technická řešení k zajištění stability, ale i kácení,“ popsal Petr Kuták z oddělení péče o dřeviny.

Veřejnost ale mnohdy přijímá na jakékoli kácení s odporem. „Snažíme se proto vysvětlovat, že to bývá především z důvodu bezpečnosti návštěvníků parků a ochrany majetku,“ dodal Kuták. Místo pokácených stromů se zpravidla v blízkosti sází stromy nové.

VIDEO: Padající strom málem smetl policejní auto.

Video
Video se připravuje ...

Padající strom málem smetl policejní auto (4.2:2022) Policie ČR

Fotogalerie
6 fotografií