„V současné době probíhá i nadále ohledání místa události, pokračujeme v zajištění vzorků, které budou následně vyhodnoceny a v rámci prověřování tohoto případu se zabýváme i jeho dalšími okolnostmi," uvedla dnes policie na síti X.

Záchranná služba převezla do fakultní nemocnice asi dvě desítky studentek. „Další ale přijely ještě později s rodiči,“ uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Přesné informace o počtu přijatých studentek a o tom, kolik jich bylo propuštěno domů, bude mít nemocnice dnes odpoledne. Nikdo nebyl v ohrožení života.

Omdlévaly i ve městě

V areálu zdravotnické střední školy v Karlovarské ulici v Plzni se v úterý odpoledne udělalo nevolno několika dívkám. Podle původních informací tam do vzduchu údajně unikla neznámá látka, hasiči ale ani při opakovaném měření nic nezjistili. Budovu školy ještě před příjezdem záchranářů opustilo kolem 400 lidí.

Záchranáři později uvedli, že ošetřili v areálu školy 22 dívek a dalších šest v MHD na různých místech města. „U všech jsou pozorovány stejné zdravotní obtíže - slabost, nevolnost, pocit na omdlení,“ uvedla mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

Na akutní příjem fakultní nemocnice na Lochotíně, na tamní dětskou kliniku a do fakultní nemocnice na Borech převezly sanitky od zdravotnické školy 16 dívek a dalších šest z různých míst ve městě, pět dívek záchranáři ošetřili a předali rodičům.

 

 

 

„Aktuálně mají záchranáři v péči 22 zasažených slečen v areálu zdravotnické školy a šest slečen mimo areál v MHD. U všech jsou pozorovány stejné zdravotní obtíže - slabost, nevolnost, pocit zvracení,“ uvedla kolem 15:30 mluvčí záchranné služby Mária Svobodová. Záchranáři studentky vozí na další vyšetření do nemocnice.

„Nejdřív se údajně udělalo špatně jedné studentce, následně jsme zjistili, že těch nevolností bylo víc na různých místech školy. Objekt jsme už třikrát pošli a měřili jsme, co mohlo problémy způsobit, ale nenašli jsme nic, žádný zdroj. Nevíme zatím, co se mohlo stát. Snažíme se dohledat, z čeho by to mohlo být,“ řekl Beran.

Zdravotnická záchranná služba událost řeší v režimu hromadného postižení osob, uvedla Divišová. Na místě je také policie, řekla policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Video
Video se připravuje ...

Únik plynu na Ládví. (28. srpna 2023) Blesk.cz - David Malík