Třídenní slavnosti jsou tahákem pro návštěvníky. Každý rok přilákají více než 80 tisíc lidí. Ti se mají na co těšit, nakoupí si na trhu, ochutnají chodské koláče a užijí si folklórních představení.

„Největší část se odehraje na pódiu u brány na náměstí a v zahradě pod Chodským hradem,“ řekl starosta Stanislav Antoš. Vystoupí třeba Chodský soubor Mrákov, Konrádyho dudácká muzika či dětské soubory.

Dlouholetá tradice

Slavnosti začínají v pátek a končí v neděli. Původně se jednalo o církevní svátky konané na oslavu světce sv. Vavřince, který se stal patronem města.

V roce 1939 se pouti zúčastnilo 120 tisíc lidí a stala se manifestací Čechů proti německé okupaci. Po roce 1948 přestala být církevní forma slavností žádoucí. Teprve po roce 1989 se pouť na Vavřineček a slavnosti opět spojily.

Záchytná parkoviště

Akce v Domažlicích již tradičně přinese i dopravní omezení. Aby město zvládlo nápor návštěvníků, budou pro ně připravena i dvě záchytná parkoviště, od kterých pojede mimořádná linka městského autobusu.

Ve směru od Plzně a Draženova mohou motoristé využít záchytné parkoviště v Petrovické ulici.  Z nedaleké zastávky U Zimního stadionu pojede každou půlhodinu bezplatný bus do centra.

Motoristé ve směru od Klatov nebo Kolovče mohou využít záchytné parkoviště u kostela U Svatých v Chrastavické ulici. U něj je rovněž zastávka mimořádné autobusové linky. Návštěvníci odtud ale i pohodlně do centra města dojdou po svých, od pódia u brány je parkoviště vzdáleno 500 metrů.

VIDEO: Svatojánské slavnosti Navalis v roce 2016.

Video
Video se připravuje ...

Svatojánské slavnosti Navalis v roce 2016. Youtube: Pražské Benátky

Fotogalerie
15 fotografií