Památkově chráněnou stavbu ležící v plzeňském Bukovci čekají náročnější opravy, které spolknou přes osm milionů korun. „Jedná se převážně o vnitřní úpravy bez zásahu do obvodových a střešních konstrukcí. Původní tvary, materiály i barvy objektu zůstanou zachovány,“ uvedl náměstek primátora Aleš Tolar s tím, že téměř stoletá hájenka byla naposledy opravována před 27 lety.

Obnova čeká i veškeré povrchy stěn, podlahy i omítky fasád. „Nově bude také řešena zpevněná kamenná plocha od vjezdu na pozemek po vstup do objektu. Na tu bude při rekonstrukci zahrady navazovat zpevněná část komunikace k hospodářským objektům v zahradě,“ popsal Tolar.

Po skončení stavebních prací poslouží památka jako služební byt pro zaměstnance městských lesů. Patro a zahrada budou k dispozici pro osvětu a environmentální vzdělávání veřejnosti.

Památkově chráněný komplex byl vybudován v letech 1923-1924 jako hospodářský a správní objekt. V budově byl původně byt, kancelář lesmistra a v podkroví zařízení na skladování osiva lesních dřevin. Část zahrady byla využívána i jako obytná a rekreační.

VIDEO: Oprava Křížové cesty v Rokycanech.

Video
Video se připravuje ...

Oprava Křížové cesty v Rokycanech. Romana Vébrová

Fotogalerie
3 fotografie