Moc informací k případu s ohledem na věk obou hlavních aktérů není. „Klatovští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání provinění pohlavního zneužití, a vzhledem k věku poškozené a prověřovaného se nebudeme k případu blíže vyjadřovat,“ potvrdila policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Hochovi, který už oslavil patnáctiny, hrozí za pohlavní zneužití až čtyřletý trest. Svěřenci měcholupského zařízení přitom nejsou žádní svatoušci. „Jsou tu pohromadě děti, které mají negativní návyky z domova a takové chování považují za běžné. V dětském kolektivu tak nemají od koho odkoukat cokoli dobrého,“ uvedl podle serveru novinky.cz starosta obce Předslav, pod kterou Měcholupy spadají, Miloslav Kreuzer.

Problémové děti

 „Tyto děti jsou podle mého názoru od dvanácti let již nepřevychovatelné. Předat jim něco pozitivního jim mohou jedině vychovatelé. Jde ale o to, jak moc je děti chtějí poslouchat,“ dodal starosta, který je i členem školské rady.

V loňské výroční zprávě zařízení jsou přitom popsány útěky žáků, jejich potyčky, sexuální obtěžování, užívání drog a napadání pedagogů. Problematické je prý i umisťování dětí.

Žádní premianti

To, že nejsou výsledky vzdělávání svěřenců příliš oslnivé, uvedla i školní inspekce při kontrole letos v únoru. Od inspekce to „schytali“ i učitelé. Měli by se prý více vzdělávat.

„Vzdělávacích akcí a seminářů se zaměřením na činnosti s dětmi s poruchou chování či psychiatrickým onemocněním se účastnili jen zcela sporadicky. Málo také využívají některých forem sdílení zkušeností,“ stojí ve zprávě inspekce.