„Co by sis přál, aby se ti splnilo v novém roce?“ „Já bych nejvíce chtěl moji mámu. Chtěl bych už být s maminkou doma a také bych chtěl, aby tam byl můj brácha a moje babička. Abychom všichni byli zase spolu doma.“

Znám tě už dlouho a věděla jsem, jak odpovíš. Moc si přeji, aby se tvé přání co nejdříve splnilo. Jsi u nás už tři roky. Dobře si pamatují den, kdy jsme se poprvé viděli. Za ruku tě přivedla sociální pracovnice a ty jsi byl ten nejstatečnější kluk na světě. Snažil ses neplakat, podals mi ruku a představil se jako Honza. Ukázal jsi mi svého plyšáka dinosaura a řekl jsi, že se nebojíš.

Jsi u nás proto, že vás opustil táta. Tvá máma neměla kde bydlet, ani peníze na to, aby uživila tebe i tvého bratra. Vzala si vás k sobě babička, ale v garsonce jste se tísnili. Babička sice pomáhala, ale ve svém věku už neměla tolik sil, aby zastoupila tvého tátu. Maminka chodila do práce na částečný úvazek, abyste měli více peněz. Proto na vás neměla tolik času. Bratr přestal chodit do školy, spolčil se s partou, doma kradl peníze a začal brát drogy. Babička onemocněla a nebyla schopná mamince dál pomáhat. Pak už zasáhly úřady, které upozornila škola. Já vím, žes nerozuměl tomu, proč musíš od maminky a proč tvého bratra přivezla policie. Ty za to určitě nemůžeš. Tvoje maminka tě má stále moc ráda, jen se někdy v životě stanou věci, které jsou náročné a trvá déle než se napraví. A proto jsme tu my, dětský domov, pomocná ruka, která tě pevně drží a s pochopením o tebe pečuje.

Dětský domov není místem smutku a beznaděje, plný uplakaných dětí bez budoucnosti. Je útočištěm, které ti poskytuje lásku, ochranu, bezpečí a naději na lepší život. Na dospělost bez zbytečného klopýtání. Poskytneme ti zázemí, dáme ti motivací pro osobní růst, postaráme se o tvé zdraví, umožníme ti rozvíjet svůj talent. Snažíme se pomáhat i tvé mamince, aby ses mohl co nejdříve vrátit domů. Pokud by se návrat do rodiny nezdařil, postaráme se o to, abys od nás do života vykročil co nejlépe připravený a schopný se o sebe postarat. Abys měl i praktické zkušenosti, které se ti budou v životě hodit. Vím, že ti nemůžeme nahradit maminku, nebo tátu, ale věř, že jsme tady pro tebe a záleží nám na tobě.

Ukládám tě do postýlky k spánku, ještě si přečteme pohádku. Dívám se na tebe, pohladím tě po vlasech, ty mě pevně obejmeš a na chvíli mi půjčíš svého plyšáka a já vím, že naše práce má smysl.

 Náš dětský domov se o děti stará již od roku 1923. Máme dlouhou a bohatou historii. Stále se rozvíjíme a zdokonalujeme. Díky naší současné koncepci vytváříme pro děti zázemí s autentickou rodinnou atmosférou. Děti vyrůstají v přátelském prostředí, které je nestigmatizuje. Děkujeme všem, kteří nás v naší snaze podporují.

Jak pomoci:

Možností, jak nám pomoci, je více a vždy nejde jen o peníze. Vážíme si jak finanční, tak materiální pomoci dětem. Tu pak co nejlépe využijeme. Aktuálně zde můžete sledovat, jaká forma sponzorství je pro nás aktuálně nejdůležitější:

A) sponzorování dítěte –  získané prostředky jsou využívány zejména na školní potřeby. Každé dítě má také svůj účet, na který můžete přispět. Tyto finance se zde šetří až do odchodu daného dítěte do života. Sami si dovedete jistě představit, jak může být každá koruna důležitá.

B) sponzorování domova -  pravidelně zajišťujeme zimní a letní pobyty dětí. Uvítáme jakoukoliv pomoc a nabídku. Materiální vylepšení domova a příspěvky na sportovní nebo kulturní akce, které pořádáme, jsou pro nás stejně důležité. Děti mají pocit plnohodnotnosti, mají motivaci a krásné vzpomínky! Můžete také podpořit projekty Lépe připraven do života nebo DDCUP.

C) materiálně – vše, co vás napadne: od drogerie a potřeb do domácnosti přes nové oblečení a obuv, věcné ceny do soutěží, až po zahradní domky na kola apod. Prosíme, nenoste nám obnošené boty, spodní prádlo a ponožky.

D) hostitelská (či pěstounská) péče - u dětí, které mají objektivně nižší šance na pěstounskou péči (je jim více než 10 let, jsou ze sourozenecké skupiny, jedná se o děti romského etnika), podporujeme hostitelskou péči, tzn. možnost nahlédnutí do rodiny a najít nové přátele. 

Účet: 115-3847820227/0100

Dětský domov Dolní Počernice