Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Holandský „Fritzl“ roky zneužíval a věznil své děti: Do vězení jde jeho pomocník

Autor: pma, ČTK - 
14. června 2022
18:49

Nizozemský soud poslal v úterý za mříže na tři roky Rakušana Josefa Brunnera (61) za to, že pomáhal Gerritu-Jan van Dorstenovi. Ten držel dlouhých devět let v naprosté izolaci šest svých dětí na odlehlé venkovské usedlosti. Van Dorsten děti psychicky týral, terorizoval a údajně i sexuálně zneužíval. Potomky Nizozemec vychovával v duchu přírodního náboženství, které si sám vymyslel.

Nizozemec Gerrit-Jan van Dorsten se rozhodl své potomky vychovávat poměrně odlišně oproti běžným zvyklostem. Se šesti dětmi žil na statku v Ruinerwoldu na severovýchodě Nizozemska, kde byla rodina naprosto izolována od okolního světa. Matka dětí zemřela, tak je všechny od roku 2007 zaopatřoval sám van Dorsten.

Úřady neměly ponětí 

Ten byl v 80. letech minulého století členem náboženské skupiny moonistů, kterou ale později opustil. Rodinu vychovával v duchu přírodního náboženství, které si sám vymyslel. O tom, že jsou děti na světě, Nizozemec neinformoval tamní úřady a o jejich existenci tak dlouho nikdo neměl tušení. Potomci měli navíc zákaz navštěvovat školu, lékaře nebo obchod. Údajným důvodem, proč rodina žila odtržena od zbytku civilizace, prý byla mužova obava z konce světa.

Obyvatelé odlehlého statku však potřebovali být nějak zásobováni. S tím jim pomáhal jednašedesátiletý Rakušan Josef Brunner, kterého v úterý nizozemský soud poslal na tři roky vězení. Tím, že Brunner rodině dodával potraviny a jiné nezbytné věci pro chod domácnosti a zřejmě platil i nájem, podle soudu napomáhal Dorstenovi, aby pokračoval ve své pochybné výchově. Soud Rakušana potrestal za omezování svobody. Ze zneužívání dětí ho ale vinným neshledal.

Děti trápil na všechny způsoby

Před soudem měl stanout i samotný van Dorsten, k tomu však nedošlo, protože kvůli následkům mozkové mrtvice není Nizozemec schopný proces absolvovat. Dorsten měl své děti údajně psychicky terorizovat, týrat a dvě z nich údajně sexuálně zneužíval. 

Vše prasklo v říjnu roku 2019, kdy jeden z van Dorstenových synů ze statku utekl a běžel do vesnice, kde prosil o pomoc v jednom tamních hostinců. Když na venkovskou usedlost dorazila policie, zjistila, že na místě žije pět Dorstenových potomků ve věku 18 až 25 let.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání