Elektrokolo začalo hořet v okamžiku, kdy na něm školák jel. „Chlapci se podařilo zastavit a bezpečně se od kola vzdálit,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Místem zrovna projížděl motorista a neváhal s pomocí. Popadl hasicí přístroj a začal oheň likvidovat. „Jednotlivé články napájecího bloku se při požáru rozletovaly až do vzdálenosti několika metrů od kola,“ popsal Poncar.

Zvažte, kde nakoupíte

Bateriový blok poté dohasili hasiči a zkontrolovali termokamerou. „Příčinou požáru byla technická závada,“ dodal Poncar. Pokud lidé zvažují koupi elektrokola či koloběžky, měli by volit značkové certifikované produkty.

Snaha ušetřit tu není na místě. Levné kusy či dokonce domácí výroba nesou riziko možných technických poruch, které mohou skončit právě požárem. Hasiči přidali i rady, jak likvidovat případný oheň likvidovat.

Volejte hasiče

Ideální je odstranit z dosahu hořlavý materiál a přesunout kolo na volné prostranství. Při nabíjení kola či koloběžky je okamžitě odpojit od zdroje napájení. Samotné hašení, vodou či hasicím přístrojem, ale může být komplikované.

„Požár je živen chemickou reakcí probíhající uvnitř akumulátoru. Tento efekt má za následek velkou spotřebu hasební látky a i po zdánlivém uhašení plamenného hoření je akumulátor ještě dlouho zdrojem rizik,“ doplnil mluvčí.

Mohou se totiž vybíjet toxické zplodiny hoření a je riziko, že akumulátor znovu vzplane. Hasiči tak doporučují vyhýbat se kontaktu s kouřem a raději je rovnou zavolat.

VIDEO: Takhle na Královéhradecku hořela elektrokoloběžka.

Video
Video se připravuje ...

V Dobrušce hořela elektrokoloběžka. HZS Královéhradeckého kraje

Fotogalerie
3 fotografie