Státní zástupkyně Ivana Dragunová Martina D. vinila z toho, že předloni v červenci porušil předpisy při manipulaci s municí, kdy jako hlavní pyrotechnik nechal přenést ostrou střelu ráže 85 mm na dočasnou skládku nevybuchlé munice.

Při následném výbuchu pak zemřel jeho kolega, praporčík V. K. (†56), který se střelu snažil rozebrat. Utrpěl devastující zranění nohou a později zemřel. Další voják přežil, byl popálený na hrudi a rukou.

Střela ale vybuchla. „Z místa jsme transportovali letecky a pozemní cestou dva muže s těžkými zraněními na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Plzni,“ řekla tehdy Andrea Divišová z krajské záchranky.

Prý nešlo o ostrou munici

„Skutek není trestním činem,“ uvedl soudce Ivo Hruška. Případ předal k vyřešení nadřízenému Dudy jako možný přestupek za porušení vojenských předpisů. „Nešlo o ostrou munici, ale o dělostřeleckou střelu ráže 100 mm. Poznal jsem to podle červeného křížku na zapalovači,“ hájil se Martin D.

Myslí si, že jeho podřízený našel ještě jinou střelu. „Neřekl mi o ní. Snažil se ji sám demontovat. Zřejmě přehlédl, že je ostrá. Byla v dobrém stavu a možná si ji chtěl vzít do sbírky,“ uvedl Martin D.

Druhý voják zraněný

Při explozi byl zraněn ještě druhý voják, který utrpěl popáleniny a přežil. Neštěstí se stalo, když příslušníci 15. ženijního pluku z Bechyně čistili dopadovou plochu střelnice Kolvín v bývalém vojenském prostoru Brdy.

Prostor střelnice je veřejnosti trvale nepřístupný. Turisté tudy mohou procházet jen po značených zpevněných cestách.

VIDEO: Pyrotechnici našli v centru Brna funkční munici z 2. světové války.

Video
Video se připravuje ...

Pyrotechnici našli v centru Brna funkční munici z 2. světové války Policie ČR

Fotogalerie
7 fotografií