Živý vánoční stromek rodina pořídila v jednom z plzeňských hobbymarketů. Doma jej umístila v pokoji, aby se aklimatizoval. Jehličnan ale ukrýval překvapení. To rodina objevila, když po několika dnech dcera Emička vysypala na koberec bednu s hračkami.

Jedna náhle ožila.  „Po pokoji nám začala běhat 15 cm dlouhá samice ještěrky obecné. Můj táta choval exotické plazy, tak mi to tam z dětství naskočilo,“ popsala paní Kateřina.

Vzorná péče

Ještěrku překvapení lidé odchytili a vzorně se o ni postarali. „Umístili jsme ji do bedny se substrátem, krytem, vodou a moučnými červy,“ řekla paní Kateřina. Dcerka hbitého plaza pojmenovala Růžička.

Zodpovědná rodina kontaktovala plzeňské ochránce zvířat a probuzenou ještěrku přivezla do záchranné stanice. „Velmi dobře vyhodnotili situaci, určili druh živočicha a postarali se o něj naprosto perfektně,“ chválil zachránce ještěrky zvířecí záchranář Karel Makoň.

Zimní spánek

Růžička se teď zabydlela u ochránců v přichystaném teráriu. Nic neponechali náhodě, s vybavením dočasného útočiště pro čtyřnohé vánoční překvapení poradil odborník z plzeňské zoo.  

„Budeme jí postupně snižovat teplotu, zazimovávat,“ dodal Makoň. Ještěrka tak zhibernuje a v zimním spánku si počká na jaro.  

Ještěrka obecná

Slunné zahrady, pastviny, okraje lesů, mýtiny, tam všude žije v Česku nejrozšířenější druh ještěrky. Pochutná si na kobylkách, mouchách a podobném hmyzu. Samec má, na rozdíl od samice, výrazně zeleně zbarvené boky. Samice na přelomu května a června naklade a zahrabe vajíčka, mláďata se líhnou po dvou měsících. 

Na podzim si ještěrky najdou úkryt v kořenech stromů, skulinách či opuštěných norách a upadnou do zimního spánku. S dubnovým sluníčkem se probudí. Ještěrky obecné jsou  zákonem chráněné, není možné v přírodě odchytávat, obchodovat s nimi či je chovat v zajetí.

VIDEO: Britka našla při zdobení vánočního stromku nečekanou návštěvu.

Video
Video se připravuje ...

Britka našla při zdobení vánočního stromku nečekanou návštěvu. TikTok

Fotogalerie
7 fotografií