Řádění vandala odnesla výzdoba kašny na Masarykově náměstí v centru Rokycan. „Pořizovací cena v roce 2018 přesáhla částku 50 tisíc korun, město proto podalo trestní oznámení na neznámého pachatele,“ uvedla mluvčí města Tereza Maixnerová.

Ničitele teď hledá policie. „Máme k dispozici kamerový záznam, který nyní vyhodnocujeme,“ potvrdil policejní mluvčí Ondřej Hodan.

Opravu stihnou

Slavnostně vyzdobená kašna se má rozzářit spolu s vánočním stromem v sobotu 26. listopadu. Vypadá to, že se termín díky rychlé opravě podaří dodržet.

„Ještě není nainstalované osvětlení, ale do slavnostního rozsvícení by mělo být vše v pořádku,“ dodala Maixnerová.

Poškození výzdoby rokycanské kašny není na západě Čech prvním útokem na vánoční výzdobu. Před koncem loňského roku odnesly řádění mladíka (18) sochy andělů v Železné Rudě na Klatovsku. Policsté ho krátce poté dopadli, přiznal se.

V Plané na Tachovsku v polovině loňského prosince zloděj (64) dvoumetrovou osvětlenou sochu anděla rovnou ukradl. Policisté jej po necelých dvou měsících dopadli. „Muž uvedl, že anděla za pomoci přistaveného vozidla odcizil na základě objednávky ze strany pro něj neznámého muže, který se na krádeži také podílel,“ uvedl po dopadení zloděje policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Zloděj tehdy škodu uhradil.  

VIDEO: Kácení vánočního stromu pro Plzeň.

Video
Video se připravuje ...

Kácní vánočního stromu pro Plzeň, jedle ojíněné, v Třemošné na Plzeňsku. Romana Vébrová

Fotogalerie
11 fotografií