Výstavba centra začala před 10 lety, o dva roky později byla dokončena první etapa za necelou půl miliardu. „Když jsem přebíral vedení fakulty, ležel přede mnou nerozetnutý uzel rozhodnutí, zda druhou etapu stavby vůbec zahájit, s hrozbou nedostatku financí a možnosti zastavení stavby v jejím průběhu, nebo se,  možná navždy, vzdát vize dokončeného Univerzitního medicínského centra v Plzni,“ vzpomínal děkan fakulty Jindřich Fínek.

V letech 2015 až 2016 doplnila první etapu výstavba posluchárny pro 200 osob. Právě dokončená druhá etapa si vyžádala náklady ve výši 1,84 miliardy, z toho na 309 milionů vyšlo jen vybavení. Většinu nákladů pokryly evropské fondy, zbytek univerzita a státní rozpočet.

Po letech pohromadě

Letos v létě mohlo začít stěhování do nových prostor. „Po 77 letech existence fakulty jsme všichni pohromadě. Prvním oceněním naší usilovné práce po odhalení fotografií nových interiérů pak byla upřímná slova závisti studentů vyšších ročníků, kterým přišlo líto, že si těchto nových prostor již neužijí.“ Doplnil Fínek.

V nové sedmipodlažní budově je devět výukových ústavů a další pracoviště fakulty. Odborná knihovna, studovny, posluchárny i seminární místnosti disponují pokročilými technologiemi pro výuku. V budově je i menza s kavárnou, terasy, pobytová střecha, v podzemí dvoupatrová garáž.

Simulační centrum

Specifickou součástí fakulty je Simulační centrum. Tam studenti nacvičují reálné zákroky na figurínách. A to od základních dovedností pro nácvik kardiopulmonální resuscitace, tedy nepřímé srdeční masáže a umělého dýchání, po pokročilé simulátory stavů z intenzivní a urgentní medicíny.

VIDEO: Takhle operuje robot Da Vinci v nemocnici v Novém Jičíně. 

Video
Video se připravuje ...

Takhle operuje robot Da Vinci v nemocnici v Novém Jičíně. Karel Janeček

Fotogalerie
7 fotografií