Ještě před příjezdem hasičů se evakuovalo ze školy 12 lidí. Pět dětí a učitelka se nadýchalo výparů, převzali si je záchranáři. Ti převezli všech pět školáků na pozorování do fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně.

„Jsou mimo ohrožení života, při vědomí, s projevy nevolnosti, kterou způsobilo pravděpodobně nadýchání se kouře nebo výparů,“ popsala mluvčí záchranářů Mária Svobodová. Učitelka byla po ošetření ponechána na místě, převoz do nemocnice nevyžadovala.

Hasiči zjišťují, co mohlo zdravotní problémy vyvolat. „Po přirozeném odvětrání vnitřních prostor jsme nenaměřili žádné koncentrace nebezpečných látek. Nenaměřila je ani přivolaná laboratoř z Třemošné,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Čeho se děti nadýchaly?

Je tak záhadou, co ve škole škodilo. „Laboratoř Třemošná na místě provedla rekonstrukci pokusu. Jedinou potenciálně nebezpečnou látkou, která se může uvolnit, je oxid uhelnatý. K takovému efektu může dojít při mnoha jiných chemických pokusech běžně ve školách prováděných. Dle názoru našich chemiků byl pokus proveden učitelkou správně,“ doplnil Poncar s tím, že plynu by se i tak uvolnilo jen malé množství

Případem se zabývají i policisté. „Na místě zjišťují veškeré okolnosti události. Ve věci bude zahájeno trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ doplnila policejní mluvčí Eva Červenková.

Nešťastný závan plynu

Obdobné drama zažily minulý týden i děti ve škole v plzeňské části Slovany. Při opravě potrubí tam unikl plyn tak nešťastně, že se dostal do otevřených školních oken. Evakuováno bylo 38 dětí a osm dospělých.

 „Pět dětí bylo ošetřeno a transportováno do fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně,“ uvedla mluvčí záchranářů Mária Svobodová. Po odvětrání prostor se mohli ostatní vrátit do tříd.

VIDEO: Je ledek amonný nebezpečná látka? Za jakých okolností může vybuchnout?

Video
Video se připravuje ...

Je ledek amonný nebezpečná látka? Za jakých okolností může vybuchnout? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie